Η πώληση του ακινήτου σας είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση!

Μεσιτικό Γραφείο Βόρεια Προάστια

Μεσιτικό Βόρεια Προάστια

Πως να επιλέξεις το καλύτερο Μεσιτικό Γραφείο στα Βόρεια Προάστια

Περιεχόμενα

Εισαγωγή σε ορισμούς. Τι είναι προάστιο;

Ως “προάστιο” ορίζουμε μια περιοχή που βρίσκεται στα “πέριξ” μιας μεγάλης πόλης ή αστικού κέντρου και κυρίως έχει οικιστικό χαρακτήρα. Με απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα προάστια “περικυκλώνουν” μια πόλη και δεν είναι τόσο πυκνά δομημένα και κατοικημένα όπως το κέντρο της.

Όπως όλοι οι Αθηναίοι γνωρίζουν καλά, τα προάστια με τη συνεχή μετακίνηση πληθυσμών προς τα αστικά κέντρα μετατράπηκαν σιγά – σιγά και αυτά σε πόλεις, με συνέπεια η ακτίνα του κύκλου των προαστίων να μεγαλώνει όσο υπάρχει ακόμα ελεύθερη γη.

Υπάρχουν αρκετές απόψεις για το ποια είναι σήμερα τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας και από ποιους δήμους / περιοχές αποτελούνται. Καθώς δραστηριοποιούμαστε έντονα σαν μεσιτικό γραφείο στα βόρεια προάστια και ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους που θέλουν να πουλήσουν ή να αγοράσουν ένα ακίνητο εκεί, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε τους διάφορους “ορισμούς” περί βορείων προαστίων. Συνεχίστε το διάβασμα για να μάθετε τον αυστηρά γεωγραφικό ορισμό, τον διοικητικό ορισμό, τον κοινωνικό ορισμό και τέλος τον επαγγελματικό / μεσιτικό ορισμό που έχουμε δημιουργήσει εμείς για τη δουλειά μας.

Ο γεωγραφικός ορισμός των Βορείων Προαστίων

Για να δώσουμε έναν αυστηρά γεωγραφικό ορισμό θα πρέπει πρώτα να καθορίσουμε και το σημείο αναφοράς βάσει του οποίου θα αντιστοιχίσουμε τους διάφορους δήμους / περιοχές στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Και εφόσον μιλάμε για βόρεια προάστια της Αθήνας (της πόλης), προφανώς το σημείο αναφοράς θα είναι το κέντρο της Αθήνας και ο Δήμος Αθηναίων. Στον παρακάτω χάρτη φαίνονται όλες οι περιοχές / δήμοι βόρεια της Αθήνας.

Με βάση λοιπόν την γεωγραφία ως βόρεια προάστια (εντός του λεκανοπεδίου της Αθήνας) θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι κάτωθι 14 δήμοι με τις υποπεριοχές τους :

 1. Δήμος Πετρούπολης
 2. Δήμος Ιλίου
 3. Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού
 4. Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας
 5. Δήμος Νέας Ιωνίας
 6. Δήμος Αμαρουσίου
 7. Δήμος Βριλησσίων
 8. Δήμος Πεντέλης
 9. Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης
 10. Δήμος Ηρακλείου
 11. Δήμος Μεταμορφώσεως
 12. Δήμος Κηφισιάς
 13. Δήμος Αχαρνών
 14. Δήμος Φυλής

Στην ανωτέρω λίστα συμπεριλαμβάνονται όλοι οι δήμοι που βρίσκονται (στο σύνολό τους ή στο μεγαλύτερο μέρος τους) βόρεια του δήμου της Αθήνας και εντός λεκανοπεδίου. Εδώ αρχίζουν να φαίνονται κάποια παράδοξα, όμως η γεωγραφία αυτή είναι και οι χάρτες δεν αμφισβητούνται. Αμέσως παρακάτω θα αρχίσουμε να ξεδιαλύνουμε αυτά τα “παράδοξα”.

Χάρτης Αττικής

Πως ορίζονται διοικητικά τα Βόρεια Προάστια;

Η Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών αποτελείται από τους παρακάτω 12 δήμους (αλφαβητικά) :

 1. Δήμος Αγίας Παρασκευής
 2. Δήμος Αμαρουσίου
 3. Δήμος Βριλησσίων
 4. Δήμος Ηρακλείου
 5. Δήμος Κηφισιάς
 6. Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης
 7. Δήμος Μεταμορφώσεως
 8. Δήμος Νέας Ιωνίας
 9. Δήμος Παπάγου-Χολαργού
 10. Δήμος Πεντέλης
 11. Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού
 12. Δήμος Χαλανδρίου

Όπως είδαμε στον προηγούμενο χάρτη σχεδόν όλοι αυτοί οι δήμοι βρίσκονται γεωγραφικά βόρεια της Αθήνας, αλλά στο σύνολό τους στα βορειοανατολικά αυτής και δεν συμπεριλαμβάνονται οι δήμοι που βρίσκονται βορειοδυτικά της.

Αυτό που μπορεί να φαίνεται λίγο παράδοξο έχει μια εξήγηση : Καθώς αναφερόμαστε στην μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας και όχι στην Αττική γενικώς, αυτή ορίζεται και ονομάζεται άτυπα “λεκανοπέδιο” της Αθήνας, που περικλείεται από τους ορεινούς όγκους της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού.

Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό και από τη διοικητική ονομασία των περιφερειών (πρώην νομαρχιών). Δηλαδή άλλο είναι η Δυτική Αττική και άλλο ο Δυτικός Τομέας Αθηνών, που βρίσκεται εντός του λεκανοπεδίου. Όμως τα “παράδοξα” συνεχίζονται καθώς π.χ. ο Δήμος Αχαρνών που βρίσκεται βόρεια της Αθήνας και σαφώς εντός του λεκανοπεδίου, δεν ανήκει διοικητικά στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, αλλά στην Ανατολική Αττική. Κι θέλετε ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα θα αναφέρουμε τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού που γεωγραφικά βρίσκεται σαφώς ανατολικά της Αθήνας, αλλά διοικητικά ανήκει στον Βόρειο Τομέα.

Χάρτης Περιφέρειας Αττικής

"Κοινωνικός" ορισμός Βορείων Προαστίων

Ας μη γελιόμαστε… Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων όταν ακούν Βόρεια Προάστια αμέσως τα συσχετίζουν με την Κηφισιά και τις δημοτικές ενότητες και υποπεριοχές από τις οποίες αποτελείται σήμερα, δηλαδή τη Νέα Ερυθραία με το Καστρί, την Εκάλη και την Πολιτεία / Κεφαλάρι.

Θα συσχετίσει κάποιος και το Μαρούσι, την Πεντέλη, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, την Πεύκη, το Χαλάνδρι και την Αγία Παρασκευή, όμως αποτελούν ένα μικρό ποσοστό σε σύγκριση με την Κηφισιά. Και σίγουρα δεν θα σκεφτεί κάποιος τις Αχαρνές (σαν ονομασία) ως βόρειο προάστιο, παρόλο που συμπεριλαμβάνει τους Θρακομακεδόνες, την Βαρυμπόμπη και το “βασιλικό” Τατόι. Ούτε φυσικά τον Χολαργό ή τη Νέα Ιωνία.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πολύ απλός. Από κοινωνικής άποψης, οι Αθηναίοι έμαθαν και έζησαν σε περιόδους που οι πλουσιότεροι άνθρωποι, επιχειρηματίες, πολιτικοί, τηλεπερσόνες, αθλητές και άλλοι “επώνυμοι”, επέλεγαν ως τόπο κατοικίας τους τις πιο ακριβές περιοχές της Κηφισιάς και έτσι “εθιμικά” τα βόρεια προάστια είναι συνδεδεμένα με τον πλούτο συγκεκριμένων ανθρώπων που έχτιζαν ή αγόραζαν βίλες στις συγκεκριμένες περιοχές. Μέχρι και τραγούδια έχουν γραφτεί για τους “πλούσιους” των Βορείων Προαστίων.

Κλείνουμε την παράγραφο αυτή με μια ιδιαίτερη περίπτωση, αυτή της Φιλοθέης – Ψυχικού. Και η Φιλοθέη και το Ψυχικό, αποτελούν ακριβές περιοχές που επιλέγουν άνθρωποι από ανώτερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα, και βρίσκονται βόρεια του κέντρου της Αθήνας. Και είναι γεγονός ότι πριν από κάποιες δεκαετίες ήταν όντως προάστια της Αθήνας, σήμερα όμως αυτός ο χαρακτηρισμός τείνει να εκλείψει, καθώς η μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης τα κατατάσσει μεν στις ακριβές περιοχές της Αθήνας, όχι όμως σαν (βόρεια) προάστια με την στενή έννοια του όρου.

Επαγγελματικός / Μεσιτικός ορισμός Βορείων Προαστίων

Με την πάροδο του χρόνου, τις αλλαγές που έχουν επέλθει στις πόλεις / δήμους της ευρύτερης Αθήνας, τις ζητήσεις των αγοραστών, τον ορισμό του προαστίου γεωγραφικά, κοινωνικά και οικονομικά, έπρεπε, εμείς οι επαγγελματίες του χώρου, να φτιάξουμε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας ώστε να μπορούμε να συνεννοούμαστε καλύτερα και να καταλαβαινόμαστε.

Έτσι ως βόρεια προάστια της Αθήνας σήμερα θεωρούμε μερικές από τις περιοχές που ανήκουν διοικητικά στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, βρίσκονται κυρίως ανατολικά του οδικού άξονα της Εθνικής οδού προς Λαμία και νοτίως του ορεινού όγκου της Πεντέλης. Τις περιοχές “πίσω” από την Πεντέλη τις ονομάζουμε “υπερβόρεια” προάστια, είναι εκτός του λεκανοπεδίου και συνθέτουν τον Δήμο Διονύσου που αποτελείται από τον Άγιο Στέφανο, την Άνοιξη, τον Διόνυσο, τη Δροσιά, το Κρυονέρι, τη Ροδόπολη και την Σταμάτα.

Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη τους ορισμούς που αναλύθηκαν παραπάνω, τα βόρεια προάστια της Αθήνας αποτελούνται από τους κάτωθι δήμους :

 1. Δήμος Αγίας Παρασκευής
 2. Δήμος Αμαρουσίου
 3. Δήμος Βριλησσίων
 4. Δήμος Κηφισιάς
 5. Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης
 6. Δήμος Πεντέλης
 7. Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού
 8. Δήμος Χαλανδρίου
Μεσιτικά Γραφεία Βόρεια Προάστια

Σίγουρα για την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων η Νέα Ιωνία, η Μεταμόρφωση και το Ηράκλειο, δεν είναι μέρος των βορείων προαστίων “κοινωνικά” και “οικονομικά“, ενώ γεωγραφικά και διοικητικά ανήκουν σε αυτά.

Και όπως εύκολα παρατηρείτε στον παραπάνω χάρτη, η Φιλοθέη – Ψυχικό και η Αγία Παρασκευή, παρόλο που γεωγραφικά δεν μπορούμε να τα αποκαλέσουμε “βόρεια”, από κοινωνικής και οικονομικής άποψης αρκετοί τα θεωρούν έτσι.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Κηφισιά δεσπόζει στον χάρτη ως ο ορισμός του βόρειου προαστίου και δικαίως.

Πως θα επιλέξω μεσιτικό στα Βόρεια Προάστια;

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνει ένας ιδιοκτήτης / πωλητής ακινήτου, αλλά και ο υποψήφιος αγοραστής, είναι να επιλέξει τον σωστό επαγγελματία μεσίτη που γνωρίζει καλά την περιοχή για την οποία ενδιαφέρεται.

Αναζητήστε μεσιτικά γραφεία στα βόρεια προάστια που δραστηριοποιούνται έντονα στις ανωτέρω περιοχές και ελέγξτε αν οι συνεργάτες τους είναι νόμιμοι μεσίτες, γνωρίζουν καλά την τοπική αγορά και διαμένουν εκεί. Είναι πολύ σημαντικό. Σε καμία περίπτωση μην επιλέξετε κάποιον τυχαίο που σας κάλεσε τηλεφωνικά και σας είπε ότι έχει πελάτη για το ακίνητό σας, διότι αυτό δεν ισχύει.

Δείτε αρκετούς μεσίτες της περιοχής και επιλέξτε έναν μόνο μεσίτη να σας εκπροσωπήσει με αποκλειστική ανάθεση ακινήτου για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Μεσιτικά Γραφεία Βόρεια Προάστια

Share it:

Compare listings

Compare
Call me back Service

Δωρεάν Οδηγός για Μεσίτες

Λάβετε δωρεάν τον πλήρη οδηγό για το μεσιτικό επάγγελμα και μάθετε για τα εξαιρετικά προγράμματα συνεργασίας που προσφέρουμε και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να γίνετε ένας κορυφαίος μεσίτης ακινήτων μαζί μας.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ - EL ΟΔΗΓΟΣ

Θέλω να λάβω τον οδηγό

Αποδέχομαι τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου.

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ REAL ESTATE AGENT