Η πώληση του ακινήτου σας είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση!

Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις ιδιοκτητών - πωλητών ακινήτων

Για αρχή θα χρειαστούμε τον τίτλο ιδιοκτησίας και την οικοδομική άδεια (αν πρόκειται για κάποιο κτίσμα, διαμέρισμα, κλπ), και τοπογραφικό αν πρόκειται για οικόπεδο ή αγροτεμάχιο. Αν απαιτείται, και ενεργειακό πιστοποιητικό. Συμπληρωματικά το κτηματολόγιο και το Ε9.

 1. Τίτλος ιδιοκτησίας του ακινήτου.
 2. Πιστοποιητικό μεταγραφής του ακινήτου στο Υποθηκοφυλακείο.
 3. Φορολογική ενημερότητα.
 4. Ασφαλιστική ενημερότητα.
 5. Υπεύθυνη δήλωση του μεταβιβάζοντος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
 6. Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.
 7. Ασφαλιστική ενημερότητα.
 8. Αντίγραφο οικοδομικής αδείας.
 9. Πρόσφατο Τοπογραφικό Διάγραμμα.
 10. Κτηματογραφικό απόσπασμα.
 11. Βεβαίωση από μηχανικό περί αυθαιρέτων και οριστική δήλωση υπαγωγής.
 12. Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.
 13. Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.
 14. Βεβαίωση μη οφειλών ΤΑΠ.

Πολλά από τα ανωτέρω δικαιολογητικά μπορούν να εκδοθούν και ηλεκτρονικά και μπορεί να μην απαιτούνται, αναλόγως του είδους του ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση η/ο Agent που σας εξυπηρετεί θα σας δώσει λίστα με όσα απαιτούνται για την περίπτωσή σας και μπορεί να σας βοηθήσει να τα συγκεντρώσετε.

Η προμήθειά μας καθορίζεται ελεύθερα μετά από έγγραφη συμφωνία μαζί σας. Σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη προμήθειά μας για πώληση ακινήτου είναι 2.500 € + Φ.Π.Α. και για ενοικίαση ακινήτου, ένα μίσθωμα + Φ.Π.Α. Να θυμάστε ότι το “φθηνό” είναι τελικά πιο ακριβό. Στο άρθρο μας για τη μεσιτική αμοιβή μπορείτε να μάθετε περισσότερα.

Κατά 99% αυτός που σας παρουσιάστηκε ως “μεσίτης” δεν είναι νόμιμος επαγγελματίας και δεν πρέπει να συνεργαστείτε μαζί του γιατί θα ζημιωθείτε και τότε θα είναι αργά. Όλοι οι νόμιμοι επαγγελματίες αμοίβονται για τις υπηρεσίες τους, σε όποιον τομέα κι αν δραστηριοποιούνται. Αν το κόστος των υπηρεσιών μας σας φαίνεται υψηλό, δοκιμάστε τι θα σας στοιχίσει ένας “ερασιτέχνης”.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ζητήσετε την επαγγελματική του άδεια. Αν δεν διαθέτει ή σας πει ότι την ξέχασε στο γραφείο, να είστε άκρως επιφυλακτικοί, καθώς μάλλον δεν είναι νόμιμος μεσίτης, αλλά παραμεσίτης. Υπάρχει σχετικό video στη σελίδα μας, παρακολουθήστε το για να μάθετε περισσότερα. Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε συστάσεις, να ρωτήσετε για την εμπειρία του και τη γνώση της περιοχής.

Αμοιβόμαστε εκ του αποτελέσματος, εκτός αν υπάρχει διαφορετική συμφωνία ή κάποια ιδιαιτερότητα. Η αμοιβή μας καταβάλλεται κατά την υπογραφή των συμβολαίων, ή τυχόν προσυμφώνου, με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, με τραπεζική επιταγή, ή κάρτα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την αμοιβή μεσίτη.

Ο φόρος προστιθέμενης αξίας καταβάλλεται από τον λήπτη της υπηρεσίας ή του αγαθού και είναι υποχρεωτικός. Οι “άλλοι” που δεν σας ζητούν τον Φ.Π.Α. εμπίπτουν στην κατηγορία των μη νόμιμων “μεσιτών” και αυτών που δεν εκδίδουν αποδείξεις. Πρέπει να τους αποφύγετε καθώς μπορεί να έχετε κυρώσεις.

Από το 2012 που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, η εταιρία μας συνεργάζεται με πωλητές και εκμισθωτές μόνο κατ’ αποκλειστικότητα. Είναι ο πλέον ενδεδειγμένος και ασφαλής τρόπος για να λάβετε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και το βέλτιστο αποτέλεσμα και χρονικά και οικονομικά. Σε όλες τις προηγμένες κοινωνίες και οικονομίες, οι ιδιοκτήτες συνεργάζονται με έναν και μόνο έναν Επαγγελματία Κτηματομεσίτη που αναλαμβάνει την ευθύνη για την επιτυχή πώληση ή εκμίσθωση του ακινήτου σας. Δείτε και το αναλυτικό άρθρο μας για την αποκλειστική ανάθεση ακινήτου και τι κερδίζετε.

Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Η αποκλειστικότητα μαζί μας σημαίνει ότι θα έχετε τον προσωπικό σας Επαγγελματία Σύμβουλο Ακινήτων στη διάθεσή σας 24/7, ο οποίος θα επενδύσει χρήμα και χρόνο στο ακίνητό σας, για να επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για εσάς. Η υπερ-προβολή του ακινήτου σας, ούτε θα σας φέρει περισσότερους υποψήφιους αγοραστές, ούτε υψηλότερες προσφορές. Αντιθέτως, θα υποβαθμίσει την αξία του ακινήτου σας, καθώς οι “πολλοί” θα κατεβάσουν αυθαίρετα την τιμή ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν περισσότερους αγοραστές, οι οποίοι όμως δεν θα είναι αξιολογημένοι. Δείτε και το αναλυτικό άρθρο μας για την αποκλειστική ανάθεση ακινήτου.

Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Το αγοραστικό κοινό για κάθε κατηγορία ακινήτου είναι συγκεκριμένο και η δουλειά μας είναι, σαν Επαγγελματίες Κτηματομεσίτες, να βρίσκουμε τους κατάλληλους αγοραστές για το δικό σας ακίνητο και μόνο. Για κάθε ακίνητο επιλέγουμε διαφορετική στρατηγική προώθησης, ώστε να μην κάνουμε άσκοπες υποδείξεις σε “ενδιαφερόμενους” που απλά θέλουν να περάσουν την ώρα τους, ή να ρίξουν μια ματιά στο τι κυκλοφορεί στην αγορά, και εσείς να έχετε τη μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση κατά τη διαδικασία υποδείξεων. Δείτε και το αναλυτικό άρθρο μας για την αποκλειστική ανάθεση ακινήτου και τι κερδίζετε.

Αν η τιμή που σκέφτεστε είναι εντός των ορίων που θα εκτιμήσουμε εμείς την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου σας, φυσικά και θα το πετύχουμε, και ανάλογα με το ακίνητο και την περιοχή, μπορούμε να πετύχουμε και υψηλότερη τιμή πώλησης.

Δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να σας υποχρεώνει να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας. Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε τη “δουλειά” καλύτερα από έναν Επαγγελματία, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσετε περισσότερα χρήματα από αυτά που πιστεύετε ότι θα κερδίσετε γλιτώνοντας την αμοιβή μας. Ποιος θέλει να χάνει χρήματα;

Υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση ότι καθορίζουμε τις τιμές της αγοράς, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Αυτό είναι απλά ένας μύθος. Δεν έχουμε κάποιο κίνητρο να υποτιμήσουμε την αξία του ακινήτου σας, αφού όσο ακριβότερα πουληθεί, τόσο υψηλότερη θα είναι και η προμήθειά μας. Σκοπός μας είναι να πουλήσουμε το ακίνητό σας στην μέγιστη δυνατή τιμή, που μπορεί να επιτευχθεί τη συγκεκριμένη περίοδο. Η δουλειά μας είναι να παρακολουθούμε καθημερινά την τοπική αγορά και να συλλέγουμε στοιχεία από τις πράξεις που διενεργούνται στην περιοχή σας. Με βάση τα στοχεία αυτά, τον ανταγωνισμό, τον ρυθμό απορρόφησης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου σας, θα εκτιμήσουμε με μεγάλη ακρίβεια την τιμή που θα πουληθεί τελικά.

Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Είτε δεν γνωρίζουν την τοπική αγορά, κάτι που είναι πολύ πιθανό, καθώς οι περισσότεροι πάνε απλά όπου βρίσκουν πελάτη, είτε θέλουν να σας πείσουν να τους αναθέσετε το ακίνητό σας δελεάζοντας σας με υποσχέσεις που δεν θα τηρήσουν. Οι Επαγγελματίες συνεργάτες μας ποτέ δεν θα σας πουν υψηλότερη τιμή από αυτή που πραγματικά αξίζει το ακίνητό σας, προκειμένου να πάρουν μια ανάθεση.

Είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να σας μεταφέρουμε όλες τις επίσημες προσφορές που έχουμε λάβει. Οι επίσημες προσφορές είναι αυτές που δίδονται γραπτώς σε εμάς και προφανώς αναγράφουν τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου, όπως και τον τρόπο πληρωμής, π.χ. πλήρης εξόφληση ή κάποιο ποσό στο συμβόλαιο και το υπόλοιπο με δάνειο. Εσείς θα αποφασίσετε τελικά αν θα δεχθείτε κάποια προσφορά ή όχι. Ο δικός μας ρόλος είναι καθαρά συμβουλευτικός.

Η αποδοχή της προσφοράς γίνεται με έγγραφο υπογεγραμμένο από εσάς και είναι δεσμευτική. Αυτό σημαίνει ότι αν υπαναχωρήσετε για οποιονδήποτε λόγο, ή αν υπάρχει κάποιο νομικό ή τεχνικό κώλυμα που καθιστά αδύνατη τη μεταβίβαση του ακινήτου, θα πρέπει να αποζημιωθεί και ο υποψήφιος αγοραστής, αλλά, και το γραφείο μας. Η ελάχιστη αποζημίωση είναι ίση με την συμφωνηθείσα μεσιτική αμοιβή, όμως μπορεί να ορισθεί και μεγαλύτερη αναλόγως της αξίας του ακινήτου και των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί.

Η σωστή απάντηση είναι τώρα, αν όχι χθες. Γνωρίζουμε ότι πολλοί ιδιοκτήτες, για διάφορους λόγους, δεν είναι διατεθειμένοι να ξεκινήσουν τη διαδικασία συγκέντρωσης δικαιολογητικών, πριν την αποδοχή κάποιας προσφοράς και το κλείσιμο. Όμως αυτό είναι λάθος και συνήθως ρίχνει την τιμή πώλησης. Γιατί; Διότι αλλιώς μπορούμε να διαπραγματευτούμε μια πώληση η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί αύριο και αλλιώς σε 6 μήνες. Υποτίθεται ότι έχετε λάβει την απόφαση και είστε έτοιμοι να πουλήσετε. Γιατί να χάνετε χρόνο και χρήμα;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αν το ακίνητό σας δεν έχει κάποιο νομικό ή τεχνικό πρόβλημα, ή αν έχει μεταβιβαστεί προσφάτως μετά την ισχύ της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας, το κόστος θα είναι αμελητέο. Αν όμως υπάρχουν αυθαιρεσίες ή πρέπει να γίνουν διορθώσεις, π.χ. στο Κτηματολόγιο ή στη Σύσταση, τότε το κόστος θα είναι προφανώς μεγαλύτερο.

Σίγουρα δεν είναι το ιδανικό σενάριο, αλλά είναι πολύ συχνό φαινόμενο και είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε, καθώς το συναντάμε πολύ συχνά. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της αποκλειστικής ανάθεσης στο γραφείο μας, είναι ότι θα έχουμε τον πλήρη έλεγχο των υποδείξεων σε προκαθορισμένες μέρες και ώρες, όπως, επίσης, και τον έλεγχο των εισερχόμενων υποψήφιων, για τη δική σας ασφάλεια και ηρεμία. Ο Agent που σας εξυπηρετεί θα σας ενημερώσει αν πρέπει να κάνετε κάποιες βελτιώσεις στο σπίτι σας, ώστε να είναι ευπαρουσίαστο και ελκυστικό για τους αγοραστές, χωρίς να δημιουργείται αναστάτωση και χωρίς συναισθηματική φόρτιση.

Αν το ακίνητό σας έχει (και) επενδυτικό χαρακτήρα, π.χ. κάποιος επαγγελματικός χώρος, κατάστημα, ή με καλή απόδοση, αυτό μπορεί να είναι και καλό. Αν το ακίνητό σας δεν απευθύνεται σε επενδυτές, ή αν ο υποψήφιος αγοραστής θέλει να το χρησιμοποιήσει άμεσα, αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, ειδικά αν δεσμεύεται από μακροχρόνιο συμβόλαιο μίσθωσης. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δούμε πότε είναι η λήξη της μίσθωσης, ποιες είναι οι προθέσεις του μισθωτή και αν είναι συνεργάσιμος. Αν πλησιάζει η λήξη της μίσθωσης, θα πρέπει να ειδοποιηθεί έγκαιρα και εγγράφως, ώστε να σας το παραδώσει σε συμφωνημένη ημερομηνία. Για κάθε άλλη περίπτωση μπορείτε να μας ρωτήσετε ή να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο με σχετική εξειδίκευση.

Όπως προαναφέρθηκε, υπογράφετε την Αποδοχή Προσφοράς. Κι εμείς είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά σας. Αντίστοιχα, λοιπόν, ο αγοραστής θα πρέπει να καταβάλει μια προκαταβολή – καπάρο στο γραφείο μας, με το ελάχιστο ποσό αυτής να ισούται με την συμφωνηθείσα μεσιτική αμοιβή. Υπογράφουμε σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό βάσει του οποίου είμαστε υποχρεωμένοι να του παραδώσουμε τους τίτλους ιδιοκτησίας του ακινήτου και την οικοδομική άδεια, ή τοπογραφικό αν πρόκειται για γη, για να κάνει τους ελέγχους του. Αν ο αγοραστής υπαναχωρήσει από την συμφωνία, τότε εσείς σαν ιδιοκτήτης και εμείς σαν διαμεσολαβητές, λαμβάνουμε κατά 50%, ώς αποζημίωση την προκαταβολή που κατατέθηκε στην εταιρία μας.

Αυτό δεν είναι πολύ συνηθισμένο, αλλά μπορεί να γίνει μέσω διαφορετικού ιδιωτικού συμφωνητικού “μεσεγγύησης” που υπογράφεται μεταξύ πωλητή – διαμεσολαβητή – αγοραστή. Σε αυτή την περίπτωση ο αγοραστής πάλι καταθέτει την προκαταβολή σε εμάς, κι εμείς, μετά τον επιτυχή έλεγχο, την αποδίδουμε σε εσάς. Αυτό γίνεται συνήθως στην περίπτωση που χρειάζεται ένα αρκετά μεγάλο ποσό προκαταβολής για να καλυφθούν κάποια έξοδα του πωλητή ή τυχόν οφειλές, όμως σε τέτοιες περιπτώσεις συστήνουμε να γίνει ένα συμβολαιογραφικό προσύμφωνο. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καταβάλλετε την αμοιβή μας κατά την υπογραφή του προσυμφώνου, εκτός αν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά.

Μην ανησυχείτε, δεν είστε ο πρώτος. Το πρώτο, όμως, πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μας αποκαλύψετε πλήρως όσα γνωρίζετε για το ακίνητό σας και να μας δώσετε όποια στοιχεία έχετε διαθέσιμα. Αν δεν είστε σίγουρος, θα πρέπει να διενεργήσουμε έναν τεχνικό και νομικό έλεγχο ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Αν είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες, ή αν υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως π.χ. κάποια αποδοχή κληρονομιάς, διορθώσεις τίτλων ή σύστασης, κλπ, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι πριν ακόμα το ακίνητο βγει στην αγορά. Στο 99% των περιπτώσεων, οποιοδήποτε τεχνικό ή νομικό θέμα μπορεί να τακτοποιηθεί εντός λίγων εβδομάδων.

Θα σας συμβουλέψουμε εμείς για το τι είναι καλύτερο να κάνετε. Ο σκοπός είναι να πουληθεί το ακίνητό σας με το μέγιστο δυνατό όφελος για εσάς. Αν κρίνουμε ότι χρειάζονται κάποιες μικροεπισκευές ή διορθώσεις, θα σας προτείνουμε τις κατάλληλες λύσεις, αρκεί να αξίζει το κόστος και η ταλαιπωρία σε σχέση με την επιτευχθείσα τιμή πώλησης. Υπάρχουν περιπτώσεις που μικρές παρεμβάσεις των 2.000-3.000 € μπορεί να αποδώσουν στο πολλαπλάσιο, και άλλες στις οποίες θα βγείτε ζημιωμένοι. Γενικώς δεν συστήνουμε ολική ανακαίνιση ή σοβαρές παρεμβάσεις, καθώς είναι πολύ πιθανό η αισθητική και οι επιλογές σας να μην ταιριάζουν με αυτές του υποψήφιου αγοραστή. Σε κάθε περίπτωση ο Agent που σας εξυπηρετεί θα σας δώσει την επαγγελματική του άποψη και συμφέρον σας θα είναι να τον ακούσετε.

Μην ανησυχείτε, δεν είστε ο πρώτος. Θα πρέπει όμως να μας ενημερώσετε εξ’ αρχής ώστε να καθορίσουμε τη στρατηγική μας. Είτε οι οφειλές σας είναι σε τράπεζα από κάποιο δάνειο, είτε στο δημόσιο ή κάποιο ασφαλιστικό ταμείο, θα πρέπει να γνωρίζουμε το ύψος των οφειλών για να υπολογίσουμε αν αυτές μπορούν να καλυφθούν από την πώληση του ακινήτου. Αν αυτές καλύπτονται, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να εξοφληθούν ώστε να λάβετε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Κοινότοπο, αλλά εγγύηση αποτελούν οι ενθουσιασμένοι πελάτες μας, το όνομά μας και η εμπειρία μας. Εγγύηση, συνήθως, έχουν οι ηλεκτρικές συσκευές, τα αυτοκίνητα και γενικώς κάποια αγαθά και όχι οι υπηρεσίες τέτοιου είδους, που εξαρτώνται και από εξωγενείς παράγοντες και όχι αποκλειστικά από τις ικανότητές μας, για τις οποίες είμαστε σίγουροι. Ούτε ο ιατρός μπορεί να εγγυηθεί πλήρη ίαση, ούτε ο δικηγόρος την έκβαση μιας δίκης, κλπ. Καθώς είμαστε πάντα 100% ειλικρινείς με τους πελάτες μας, αν έχουμε κάποιους ενδοιασμούς θα σας ενημερώσουμε σχετικά, ή απλά δεν θα αναλάβουμε την εκπροσώπησή σας, καθώς το ποσοστό επιτυχίας μας στις πωλήσεις ακινήτων, που επιλεκτικά αναλαμβάνουμε, είναι 98% και θέλουμε να το βελτιώσουμε.

Μια “χονδρική” εκτίμηση της αξίας του ακινήτου σας, δεν κοστίζει απολύτως τίποτα. Είναι δωρεάν. Μια ακριβής και επαγγελματική εκτίμηση της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου σας με σκοπό την πώληση, ξεκινά από 250,00 € + Φ.Π.Α. Μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα εκτίμησης αξίας ακινήτου.

Συχνές ερωτήσεις αγοραστών ακινήτων

Η προμήθειά μας καθορίζεται ελεύθερα μετά από έγγραφη συμφωνία μαζί σας. Σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη προμήθειά μας για αγορά ακινήτου είναι 2.500 € + Φ.Π.Α. και για μίσθωση ακινήτου, ένα μίσθωμα + Φ.Π.Α. Συνήθως, στις καταχωρήσεις μας αναγράφουμε το ποσό ή ποσοστό της προμήθειας. Στο άρθρο μας για τη μεσιτική αμοιβή μπορείτε να μάθετε περισσότερα.

Αν υπάρχει έξτρα χρέωση, πλέον της προμήθειας μας, για υπόδειξη κάποιου ακινήτου, αυτή είτε θα αναγράφεται στην καταχώρηση, είτε θα σας ενημερώσουμε κατά την επικοινωνία μας. Συνήθως, για ακίνητα που διαχειριζόμαστε αποκλειστικά και βρίσκονται εντός Αττικής, δεν υπάρχει καμία χρέωση. Για υποδείξεις συγκεκριμένων ακινήτων, είτε πολυτελών, είτε ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, είτε μη εμφανιζόμενα σε δημόσιες καταχωρήσεις λόγω σύμβασης εμπιστευτικότητας, υπάρχει χρέωση για την οποία θα σας ενημερώσουμε πριν την υπόδειξη.

Και η συνέχεια έχει ως εξής : “Δεν σας ανέθεσα να μου βρείτε ακίνητο. Μόνος μου το βρήκα ψάχνοντας στις μικρές αγγελίες και σε portals ακινήτων. Να πληρωθείτε από τον ιδιοκτήτη που σας ανέθεσε την πώληση“.

Η σύντομη απάντηση είναι ότι από τη στιγμή που απευθύνεστε σε ένα μεσιτικό γραφείο γνωρίζετε ότι πρέπει να πληρώσετε μεσιτική αμοιβή. Συνήθως, αυτό αναγράφεται στις καταχωρήσεις μας. Υπάρχει περίπτωση να αναγράφεται και “χωρίς μεσιτική αμοιβή από τον αγοραστή”, οπότε γνωρίζετε ότι δεν θα πληρώσετε τίποτα. Η πιο περιφραστική απάντηση θα έλεγε ότι για να βρείτε “μόνοι σας” το ακίνητο σε μια καταχώρηση σε κάποιο portal, σημαίνει ότι κάποιος βρήκε το ακίνητο, το καταχώρησε, το φωτογράφησε, έτρεξε και διέθεσε χρόνο και πλήρωσε για την προβολή του, ώστε εσείς να μπορείτε να το “βρείτε” από την άνεση του καναπέ σας, χωρίς να χρειαστεί να κινηθείτε, ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα. Φροντίζουμε πάντα οι καταχωρήσεις μας να είναι όσο πιο ακριβείς και αντιπροσωπευτικές γίνεται, ώστε να μπορείτε να διακρίνετε αν το συγκεκριμένο ακίνητο ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές σας. Έτσι σας γλιτώνουμε και από άσκοπη ταλαιπωρία. Σε κάθε περίπτωση, δεν είστε υποχρεωμένοι να αγοράσετε κάποιο ακίνητο με τη διαμεσολάβησή μας, καθώς μπορείτε να αναζητήσετε μόνοι σας αυτό που νομίζετε ότι σας ταιριάζει, όπως και να ψάχνετε στα διάφορα portals αγγελίες μόνο από ιδιώτες.    

Είναι μια πολύ απλή και ευχάριστη διαδικασία, καθώς σκοπός μας είναι να σας οδηγήσουμε σε εκείνο το μέρος που θα γίνει το σπίτι σας και θα στεγάσει τα όνειρά σας. Την ημέρα του ραντεβού θα λάβετε μια κλήση από τον Agent που σας εξυπηρετεί, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη υπόδειξη, και θα σας ενημερώσουμε για το σημείο συνάντησης και επιβεβαίωση. Πριν την είσοδο στο ακίνητο θα υπογράψετε την Εντολή Υπόδειξης και μαζί σας θα πρέπει να έχετε κάποιο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας με φωτογραφία. Καλό θα ήταν να είναι μαζί σας όλοι όσοι συναποφασίζουν. Απλό δεν είναι;

Και αυτό μπορεί να γίνει και η διαδικασία είναι, επίσης, εύκολη, καθώς μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά. Θα πρέπει να μας στείλετε με email την ταυτότητά σας, ή αντίστοιχο έγγραφο ταυτοπροσωπίας με φωτογραφία, σκαναρισμένη και στις 2 όψεις, καθώς και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο που αναγράφει τον Α.Φ.Μ. σας. Εμείς θα ετοιμάσουμε την Εντολή Υπόδειξης και θα σας την στείλουμε σε μορφή pdf για να την υπογράψετε ηλεκτρονικά μέσω της υπηρεσίας gov.gr. Μόλις παραλάβουμε την υπογεγραμμένη εντολή θα σας στείλουμε την ακριβή διεύθυνση του ακινήτου. Καθώς όλα τα ακίνητα που διαθέτουμε ως διαμεσολαβητές είναι σε αποκλειστική ανάθεση, δεν ανησυχούμε μήπως είστε κάποιος από αυτούς τους ελάχιστους που θέλουν να αποφύγουν να πληρώσουν προμήθεια μας. Εξάλλου η σχέση μεσίτη – πελάτη είναι μια σχέση εμπιστοσύνης, κι εμείς σας εμπιστευόμαστε.

Φυσικά και μπορείτε, είναι μέρος της δουλειάς μας και υποχρέωσή μας. Ο Agent που σας εξυπηρετεί με χαρά θα σας κλείσει νέο ραντεβού. Εξάλλου, όταν πρόκειται για μια τόσο σπουδαία συναλλαγή, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να είστε σίγουροι για την επιλογή σας.

Φυσικά και μπορείτε, αρκεί να μην γίνεται κατάχρηση και έρθουν στο ραντεβού πάνω από 4-5 άτομα. Αυτός είναι ο μέσος όρος μελών μιας τυπικής οικογένειας και αυτός μπορεί να είναι ο μέγιστος αριθμός αυτών που στην ουσία αποφασίζουν ή/και πληρώνουν για την αγορά. Οπότε, οτιδήποτε παραπάνω θα ήταν υπερβολικό, αλλά πάντα είμαστε ανοιχτοί να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τους.

Συγχαρητήρια! Τέλεια επιλογή! Όμως, πριν πούμε τα καλορίζικα, και για τη διασφάλιση των συμφερόντων όλων των εμπλεκομένων πλευρών, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία. Θα μας υποβάλετε την προσφορά σας εγγράφως, καθώς και τον τρόπο, πληρωμής, π.χ. δάνειο, ή τυχόν άλλες απαιτήσεις. Εμείς θα την διαβιβάσουμε στον ιδιοκτήτη και θα αναμένουμε την απάντησή του. Αν ο ιδιοκτήτης αποδεχθεί την προσφορά, θα λάβουμε από αυτόν την έγγραφη αποδοχή της, η οποία συμπεριλαμβάνει και ρήτρα σε περίπτωση ακύρωσης της πώλησης για οποιονδήποτε λόγο, από την δική του πλευρά. Έτσι θα αποζημιωθείτε για τυχόν έξοδα που έχετε κάνει. Κατόπιν, θα υπογράψετε εσείς Ιδιωτικό Συμφωνητικό προκαταβολής και “κλεισίματος” του ακινήτου, με κλειδωμένη προφανώς την συμφωνηθείσα τιμή, και θα καταθέσετε στο γραφείο μας το ποσό που απαιτείται. Όπως δεσμεύεται ο πωλητής με ρήτρα αποζημίωσης, έτσι θα δεσμευτείτε κι εσείς με σχετικό όρο, ότι σε περίπτωση ματαίωσης της αγοράς εκ μέρους σας, η προκαταβολή σας θα αποδοθεί ως αποζημίωση στον πωλητή και στο γραφείο μας. Ο Agent που σας εξυπηρετεί θα σας εξηγήσει πλήρως τη διαδικασία και θα λύσει όποιες απορίες έχετε.  

Γιατί; Μήπως δεν είστε σίγουροι για την επιλογή σας, ή μήπως δεν μας εμπιστεύεστε; Ό,τι από τα δύο κι αν συμβαίνει, δυστυχώς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία.

Εκτός κι αν ρητά έχει συγκατατεθεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου και συμφωνεί με αυτό, δεν μπορούμε να σας παραδώσουμε τίτλους ιδιοκτησίας, ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο του ακινήτου, χωρίς να έχει “σφραγιστεί” η συμφωνία με Ιδιωτικό Συμφωνητικό και προκαταβολή – καπάρο. Ο μηχανικός σας και ο δικηγόρος σας μπορούν ανεξάρτητα να διενεργήσουν έλεγχο αναζητώντας τα στοιχεία εκείνα που οι ίδιοι χρειάζονται για τον έλεγχό τους, είτε σε πολεοδομία, είτε σε κτηματολόγιο, υποθηκοφυλακείο, κλπ. Δεν παραδίδουμε έγγραφα σε οποιονδήποτε εκδηλώνει κάποιο ενδιαφέρον, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαμε να τα αναρτήσουμε και δημόσια στο διαδίκτυο να τα βλέπει όποιος θέλει. Το σοβαρό ενδιαφέρον εκδηλώνεται μόνο με μια σοβαρή δέσμευση. Αν δεν μας εμπιστεύεστε, δεν μπορούμε έτσι κι αλλιώς να συνεργαστούμε.

Εμείς δεν είμαστε οι “άλλοι” και κάθε Επαγγελματίας επιλέγει τον τρόπο λειτουργίας του και τις διαδικασίες που ακολουθεί. Αυτό κάνουμε από το 2013 και δεν είχαμε ποτέ το παραμικρό πρόβλημα ή παράπονο. Σε κάθε περίπτωση δεν είστε υποχρεωμένοι να αποδεχθείτε κάτι με το οποίο δεν αισθάνεστε άνετα, ή ασφαλείς.

Κανένα πρόβλημα, μην δώσετε τίποτα. Υπάρχουν άλλοι δικηγόροι που λένε το αντίθετο. Μερικές φορές καλό είναι να παίρνουμε κι άλλες απόψεις.

Έχετε δίκιο και τώρα μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά και καθαρά. Το Ιδιωτικό Συμφωνητικό προκαταβολής, το οποίο έχει συνταχθεί από το νομικό μας τμήμα, αναγράφει με μεγάλα και έντονα γράμματα ότι σε περίπτωση οποιουδήποτε νομικού ή τεχνικού προβλήματος που ενδεχομένως προκύψει κατά τον έλεγχό σας, θα επιστραφούν τα χρήματά σας στο ακέραιο. Επιπλέον, θα αποζημιωθείτε και από τον πωλητή. Τα χρήματα τα καταθέτετε σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρίας μας, ή με επιταγή, ή με κάρτα και λαμβάνετε απόδειξη για την πληρωμή σας. Ποτέ δεν πρόκειται να σας ζητήσουμε μετρητά. Δείτε και εδώ για την πρόληψη απάτης. Έτσι, ακόμα κι αν πιστεύετε ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά, έχετε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για να βρείτε το ¨δίκιο¨σας, αν και μαζί μας μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι.

Κατανοητό, αλλά ξεκινάτε από εντελώς λάθος βάση. Αν δεν μας εμπιστεύεστε από την αρχή, ένας τυπικός έλεγχος θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη; Εξάλλου, αν θέλαμε να σας εξαπατήσουμε, δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε το ίδιο άνετα και μετά τον τυπικό έλεγχό σας; Τι θα μας εμπόδιζε; Έχετε δει πολλά “μεσιτικά γραφεία” να αναγράφουν τον αριθμό αδείας του κάθε συνεργάτη τους και να εμφανίζονται με τις φωτογραφίες τους, το βιογραφικό τους και τα στοιχεία επικοινωνίας τους;

Διενεργούμε υποχρεωτικά έναν βασικό έλεγχο, ώστε οι πληροφορίες που σας παρουσιάζουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς, με βάση τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας από τον ιδιοκτήτη. Σε κάθε περίπτωση έχουμε τους τίτλους ιδιοκτησίας, τις εγγραφές στο κτηματολόγιο, το Ε9 του ιδιοκτήτη και σε πολλές περιπτώσεις την οικοδομική άδεια, ή κάποια υπαγωγή σε νόμο αυθαιρέτων, ή τοπογραφικό, αν πρόκειται για γη. Αυτά ελέγχονται και διασταυρώνονται από το νομικό και τεχνικό μας τμήμα, ώστε να μην βρεθούμε εκτεθειμένοι απέναντί σας. Αν διαπιστώσουμε κάποια αναντιστοιχία, ενημερώνουμε τον ιδιοκτήτη, αλλά και εσάς, ως υποψήφιο αγοραστή, για τα ευρήματά μας και για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και τους τρόπους επίλυσης. Δυστυχώς στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε κάποια ενοποιημένη βάση δεδομένων των ακινήτων, και πολλές φορές απαιτούνται κάποιες διορθώσεις, κυρίως ως προς την επιφάνεια ή τη χρήση κάποιων χώρων. Στο 99,99 % των περιπτώσεων, όποιο πρόβλημα και να παρουσιαστεί επιλύεται εντός λίγων εβδομάδων. Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου, αυτού του είδους τα προβλήματα εξαλείφονται, κι εσείς θα αγοράσετε ένα ακίνητο πλήρως “καθαρό” και τακτοποιημένο και νομικά και τεχνικά.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων για την πώληση ακινήτου απαιτούνται λίγες εβδομάδες για να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τον ιδιοκτήτη. Υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες η μεταβίβαση μπορεί να γίνει άμεσα και ο χρόνος εξαρτάται αποκλειστικά από τον αγοραστή και τη διαθεσιμότητα του συμβολαιογράφου του. Σε κάθε περίπτωση σας ενημερώνουμε συνεχώς για το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε, ενώ σας έχουμε δώσει πληροφορίες από την αρχή για τυχόν εκκρεμότητες και θέματα που πρέπει ενδεχομένως να τακτοποιηθούν, ώστε να πάρετε τις αποφάσεις σας και να συντονίσετε τις ενέργειές σας.

Η περίπτωση να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα της τελευταίας στιγμής είναι απίθανη. Εξ’ αρχής έχετε λάβει γνώση πιθανών εκκρεμοτήτων που μπορεί να καθυστερήσουν την υπογραφή των συμβολαίων, π.χ. αποδοχή κληρονομιάς, και έχουμε ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα. Αν με υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη δεν πραγματοποιηθεί τελικά η πώληση, εσείς προστατεύεστε από εμάς, καθώς θα λάβετε στο ακέραιο όλη την προκαταβαλή – καπάρο που έχετε καταβάλει, και επιπλέον θα αποζημιωθείτε με το ποσό που έχει προσυμφωνηθεί στο μεταξύ μας Ιδιωτικό Συμφωνητικό, που συνήθως είναι το 50% της μεσιτικής αμοιβής.

Φυσικά, αυτή είναι η δουλειά μας. Αρκεί αυτό που θέλετε να υπάρχει. Αν υπάρχει, δεν γίνεται να μην σας το βρούμε. Είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτό και αποτελεί πρόκληση για τους Agent μας. Θα πρέπει όμως να αφιερώσετε λίγο χρόνο με τον Agent που έχει αναλάβει να σας εξυπηρετήσει. Θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο και να συζητήσετε μαζί του τις ανάγκες σας. Αυτό θα διαρκέσει περίπου μια ώρα. Μετά από 10 περίπου μέρες θα λάβετε ενημέρωση για τα “ευρήματά” μας.

Ναι, φυσικά. Η εύρεση ακινήτων που δεν ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό μας, και “κατά παραγγελία” του πελάτη, συνεπάγεται κάποιο κόστος για εμάς, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από εσάς. Όμως σας έχουμε καλά νέα! Το ποσό που θα προκαταβάλετε για την εύρεση του κατάλληλου ακινήτου, θα συμψηφιστεί με την μεσιτική μας αμοιβή, κι έτσι στην ουσία δεν θα χρεωθείτε τίποτα επιπλέον. Αντιλαμβάνεστε ότι η εύρεση ενός ακινήτου είναι μια επίπονη, χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία, την οποία αναλαμβάνει ο Agent που σας εξυπηρετεί, αλλιώς, ίσως μπορείτε να δοκιμάσετε και μόνοι σας να το ανακαλύψετε. Το κόστος ποικίλει ανάλογα με τη δυσκολία της αναζήτησης και την αξία του ζητούμενου ακινήτου. Για να έχετε, όμως, μια τάξη μεγέθους, για ανεύρεση 2-3 ακινήτων, εντός Αττικής, αξίας περίπου 200.000 €, η ελάχιστη χρέωση είναι 150,00 € + Φ.Π.Α. Για τον επόμενο κύκλο 2-3 υποδείξεων, αν απαιτηθεί, θα χρεωθείτε αντίστοιχα. Σε περίπτωση που καμία από τις υποδειχθείσες επιλογές δεν σας ικανοποιεί, το ήδη καταβληθέν ποσό ΔΕΝ επιστρέφεται.

Λυπούμαστε αν το βλέπετε έτσι, κι αν κάποια στιγμή έχετε αισθανθεί άβολα, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Κάνουμε όσες ερωτήσεις θεωρούμε απαραίτητες, για να μπορέσουμε να σας εξυπηρετήσουμε καλύτερα, να κατανοήσουμε και εν τέλει να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, δεν είναι ανάκριση να μας πείτε το ονοματεπώνυμό σας, ώστε να ξέρουμε με ποιον μιλάμε, ούτε το ύψος του ποσού που θέλετε να διαθέσετε για την αγορά ή μίσθωση ενός ακινήτου, και για την χρήση για την οποία προορίζεται. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε, ή δεν θέλετε, να μας δώσετε στοιχεία τηλεφωνικά, μπορείτε να προγραμματίσετε μια συνάντηση στο γραφείο μας, είτε να κλείσετε ένα online ραντεβού. Για περισσότερα μπορείτε να δείτε και την ενότητα των Τυπικών Λειτουργικών Διαδικασιών του γραφείου μας.

Λυπούμαστε αν το βλέπετε έτσι, κι αν κάποια στιγμή έχετε αισθανθεί άβολα, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Μέρος της δουλειάς μας είναι να “δείχνουμε” ακίνητα, όμως υπάρχουν φορές, που αν θέλουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, δεν πρέπει να τα δείχνουμε. Διαθέτουμε πολύ μεγάλη εμπειρία και είμαστε εκπαιδευμένοι και αφοσιωμένοι στο να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τις ανάγκες και τα θέλω σας. Με αυτή τη λογική δεν θέλουμε να σας ταλαιπωρήσουμε και να χάσετε τον χρόνο σας για να δείτε κάτι που δεν σας κάνει, ή δεν σας ταιριάζει, ή δεν μπορείτε να αποκτήσετε. Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, κι αν αυτά δεν είναι εντός του δικού σας budget, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να το υποδείξουμε. Επιπροσθέτως, αν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί έναν συγκεκριμένο τρόπο πληρωμής, π.χ. δεν δέχεται δάνειο, επίσης δεν έχει νόημα να κάνουμε υπόδειξη, αν εσείς θέλετε να δανειοδοτηθείτε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για εσάς, είναι σας να βρούμε κάποιο άλλο ακίνητο που θα ταιριάζει στις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητές σας.

Αν σας ζητηθούν τα οικονομικά στοιχεία σας, σημαίνει ότι, ίσως, εμπίπτετε σε κάποια κατηγορία που προβλέπει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία, περί νομιμοποίησης εσόδων. Αυτό μπορεί να συμβεί αν πρόκειται για κάποιο ακίνητο ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και για συγκεριμένους τρόπους αποπληρωμής (π.χ. μετρητά, λογαριασμός εξωτερικού, κλπ.). Είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε στις φορολογικές αρχές τέτοιες “ειδικές” περιπτώσεις, καθώς ενδέχεται να θεωρηθούμε συμμέτοχοι, ή συνένοχοι, σε κάποια παράνομη ενέργεια. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση που το πραγματικό τίμημα μια αγοραπωλησίας, μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερο ή χαμηλότερο, από την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Περισσότερα σχετικά με το θέμα αυτό μπορείτε να δείτε στην ενότητα περί νομιμοποίησης εσόδων. Επίσης, για μισθώσεις ιδιαιτέρως μεγάλου μισθώματος, μπορεί να ζητηθούν αποδεικτικά της οικονομικής δυνατότητας του μισθωτή να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Έχουμε δημιουργήσει μια ειδική σελίδα στην οποία μπορείτε να υπολογίσετε άμεσα όλα τα έξοδα αγοράς ακινήτου και να μάθετε περισσότερα γι’ αυτά.

Έχουμε δημιουργήσει μια ειδική σελίδα στην οποία μπορείτε να υπολογίσετε άμεσα την απόδοση ενός ακινήτου, καθώς και τον φόρο εισοδήματος από ενοίκια που πρέπει να πληρώσετε.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας περιγράφοντας με ακρίβεια το θέμα σας κι ένας ειδικός θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Συχνές ερωτήσεις για υποψήφιους Μεσίτες Ακινήτων

Ωραία ερώτηση! Θα συνιστούσαμε να μελετήσετε το υλικό που έχουμε αναρτήσει στο blog με άρθρα για  επαγγελματίες μεσίτες και στην ενότητα video για επαγγελματίες μεσίτες που έχουμε δημιουργήσει.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δουλειά τους δεν είναι, απλά, να δείχνουν σπίτια. Κάνουν πολλά περισσότερα που δεν είναι δυνατό να περιγραφούν με λίγες παραγράφους.

ΛΑΒΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΜΕΣΙΤΕΣ.

O N.4072/2012 (Φ.Ε.Κ. Α’ 86 – 11/04/2012) και τα άρθρα 197-204, ορίζουν τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος και ρυθμίζουν σχετικά θέματα. Ενδεικτικά παραθέτουμε:

 • Μεσίτης Ακινήτων είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες μεσιτείας επί ακινήτων.
 • Υπηρεσία Μεσιτείας είναι η υπόδειξη ευκαιριών ή η μεσολάβηση για τη σύναψη συμβάσεων σχετικών με ακίνητα και ιδίως συμβάσεων πώλησης, ανταλλαγής, μίσθωσης, χρηματοδοτικής μίσθωσης, σύστασης δουλείας ή αντιπαροχής ακινήτων.

Άρθρο 198
Προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος

1. Για την άσκηση του επαγγέλματος του μεσίτη ακινήτων απαιτείται να συντρέχουν στο ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο ή, προκειμένου για νομικό πρόσωπο, στα πρόσωπα που ορίζονται στην περίπτωση β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 197, οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Να είναι Έλληνας πολίτης ή πολίτης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κράτους μέλους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ). Ο πολίτης τρίτης χώρας απαιτείται να διαθέτει άδεια διαμονής και εργασίας στην Ελλάδα ή άδεια διαμονής για ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με το Ν. 3386/2005 (Α΄ 212).

β) Να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα ή για πλημμέλημα για τα αδικήματα κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, πλαστογραφίας ή κατάχρησης ενσήμων, απιστίας, ψευδορκίας, δόλιας χρεοκοπίας, καταδολίευσης δανειστών, τοκογλυφίας, έκδοσης ακάλυπτης επιταγής ή για κάποιο από τα εγκλήματα περί το νόμισμα.

γ) Να μην έχει υποβληθεί σε ολική ή μερική, στερητική ή επικουρική δικαστική συμπαράσταση (ΑΚ 1666-1688).

δ) Να διαθέτει απολυτήριο Λυκείου ή ισότιμου σχολείου της αλλοδαπής.

2. Η συνδρομή των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 αποδεικνύεται με τα κάτωθι έγγραφα:

α) Ταυτότητα ή διαβατήριο, εφόσον πρόκειται για Έλληνα πολίτη ή πολίτη κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κράτους μέλους του Ε.Ο.Χ., ή, εφόσον πρόκειται για πολίτη τρίτης χώρας, άδεια διαμονής και εργασίας στην Ελλάδα ή άδεια διαμονής για ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα.

β) Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει καταδικαστεί για τα αδικήματα της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1.

γ) Πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι δεν έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

ε) Απολυτήριο Λυκείου ή ισότιμου σχολείου της αλλοδαπής.
Όπως τροποποιήθηκε με την παρ.12 ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Η Άρθρο πρώτο ΝΟΜΟΣ 4093/2012 με ισχύ την 12/11/2012
Δες την εξέλιξη της παραγράφου

3. Προκειμένου για μεσίτη ακινήτων αναγνωρισμένο από κράτος – μέλος της Ε.Ε. ή κράτος – μέλος του Ε.Ο.Χ. και εγκατεστημένο σε αυτό, ο οποίος επιθυμεί να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, μέσω ίδρυσης υποκαταστήματος, γραφείου ή άλλης εγκατάστασης, απαιτείται βεβαίωση εγγραφής του σε μητρώο ή άλλη αρμόδια αρχή ή επαγγελματική οργάνωση, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας εγκατάστασής του. Ο μεσίτης αυτός φέρει τον τίτλο που του αποδίδεται στη χώρα της κύριας εγκατάστασής του.

4. Τα ανωτέρω έγγραφα και πιστοποιητικά υποβάλλονται από τον ενδιαφερόμενο στο αρμόδιο επιμελητήριο, το οποίο, ύστερα από έλεγχο πληρότητάς τους, προβαίνει στην εγγραφή στο μητρώο του επιμελητηρίου και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 7.

5. Οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται σε μόνιμη βάση και ελέγχονται από το αρμόδιο επιμελητήριο. Προς τούτο, οι μεσίτες ακινήτων υποχρεούνται να ενημερώνουν το αρμόδιο επιμελητήριο, μέσα σε ένα μήνα από την παύση συνδρομής των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την εγγραφή τους σύμφωνα με την παράγραφο 1. Αν εκλείψει έστω και μία από τις προϋποθέσεις αυτές, ο μεσίτης διαγράφεται από το Γ.Ε.ΜΗ. και το μητρώο του επιμελητηρίου.

6. Απαγορεύεται η άσκηση του επαγγέλματος του μεσίτη και η εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ. σε όσους μεσίτες ακινήτων έχει επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής στέρησης του δικαιώματος άσκησης του επαγγέλματος ή της προσωρινής στέρησης, για όσο ισχύει αυτή, ή η παρεπόμενη ποινή της απαγόρευσης άσκησης του επαγγέλματος του μεσίτη, για όσο χρόνο ισχύει αυτή.

7. Μεσίτες αναγνωρισμένοι από κράτος – μέλος της Ε.Ε ή κράτος – μέλος του Ε.Ο.Χ. και εγκατεστημένοι σε αυτό, οι οποίοι εκτελούν στο πλαίσιο της διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών περιστασιακά μεσιτικές πράξεις στην Ελλάδα, όπως ορίζονται στο άρθρο 197, δεν έχουν υποχρέωση εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του κράτους προέλευσης για την άσκηση μεσιτικών πράξεων.

Άρθρο 201
Υποχρεώσεις των μεσιτών ακινήτων

Οι μεσίτες ακινήτων οφείλουν:

α) Να ενημερώνουν, πριν από τη σύναψη της κύριας σύμβασης, τους εντολείς τους και τους υποψήφιους αντισυμβαλλομένους, για τις ιδιότητες του ακινήτου της εντολής, καθώς και για τυχόν πραγματικά ελαττώματά του, που έχουν περιέλθει αποδεδειγμένα σε γνώση τους.

β) Να ενημερώνουν πριν από τη σύναψη της σύμβασης μεσιτείας τους εντολείς τους για κάθε περίπτωση συναλλαγής, στην οποία υπάρχει διπλή εντολή (εντολή και από το άλλο μέρος) ή εμπλέκεται άλλο προσωπικό ή οικονομικό ενδιαφέρον των ιδίων, πέραν εκείνου της συμφωνηθείσας αμοιβής.

γ) Να προστατεύουν το επαγγελματικό απόρρητο και να μην αποκαλύπτουν σε τρίτους προσωπικά και οικονομικά στοιχεία των εντολέων τους, πέραν αυτών που είναι αναγκαία για την κατάρτιση της σύμβασης, με την επιφύλαξη των διατάξεων του Ν. 3691/2008 (Α΄166).

Άρθρο 202
Ποινικές κυρώσεις

Όποιος ενεργεί μεσιτικές πράξεις ή εμφανίζει τον εαυτό του ως μεσίτη αστικών συμβάσεων, χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 198 και χωρίς να έχει εγγραφεί στο Γ.Ε.ΜΗ., τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από έξι (6) μήνες μέχρι δύο (2) έτη ή με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ ή και με τις δύο ποινές.

Τα ανωτέρω άρθρα ή ο νόμος, ενδέχεται να έχουν τροποποιηθεί μετά την ανάρτηση στον ιστότοπό μας. Ερευνήστε για τυχόν αλλαγές ή ρωτήστε μας αν έχετε κάποια απορία.

Εκτός των τυπικών πρϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος, που θα βρείτε σε άλλη “συχνή ερώτηση”, απαιτούνται και κάποια ουσιαστικά προσόντα για να πετύχετε σε αυτόν τον χώρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 1. Να έχετε την επιθυμία να δημιουργήσετε κάτι δικό σας και να εργάζεστε ανεξάρτητα.
 2. Να είστε αυτοπαρακινούμενη/ος και να έχετε διάθεση για μάθηση και εξέλιξη.
 3. Να διαθέτετε επιχειρηματικό πνεύμα και νοοτροπία, καθώς δεν είναι μια κλασική δουλειά 9-5.
 4. Να μπορείτε να επενδύσετε χρόνο και χρήμα για την επιτυχία της επιχείρησής σας.
 5. Να σας αρέσει ο τρόπος ζωής (lifestyle) των μεσιτών.

Αυτά και πολλά άλλα, είναι που πρέπει να μπορείτε να διαχειριστείτε για μια επιτυχημένη καριέρα στο real estate.

Mελετήστε το υλικό που έχουμε αναρτήσει στο blog με άρθρα για επαγγελματίες μεσίτες και στην ενότητα video για επαγγελματίες μεσίτες, και θα λυθούν αρκετές απορίες σας.

Το “μπλοκάκι” έχει καταργηθεί αρκετά χρόνια τώρα και οι αποδείξεις και τιμολόγιά σας εκδίδονται ηλεκτρονικά και δωρεάν, μέσα από την πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε.

Αν έχετε τέτοιους “ενδοιασμούς” ή έχετε κολλήσει σε “στερεότυπα” μισθωτής απασχόλησης, μην ασχοληθείτε καθόλου, δεν σας ταιριάζει.

Το ΤΕΒΕ και μετέπειτα ΟΑΕΕ, έχουν καταργηθεί και έχουν συγχωνευτεί στον Ε.Φ.Κ.Α.

Προφανώς θα πρέπει να αναλάβετε την υποχρέωση να πληρώνετε για την προσωπική σας ασφάλιση και σύνταξη, όπως κάνουν όλοι. Το κόστος για νέους επαγγελματίες είναι πολύ μικρό για την πρώτη πενταετία, περίπου στα 140,00 € μηνιαίως. Εξάλλου, το μεσιτικό επάγγελμα είναι τόσο ανταποδοτικό, που η δαπάνη αυτή είναι αστεία, συγκρινόμενη με τα έσοδα που θα έχετε.

Συγκεντρώστε πρώτα ένα μικρό κεφάλαιο για την έναρξη της επιχείρησής σας. Για την αρχή, περίπου 3.000 € είναι αρκετά και θα σας δώσουν την άνεση να “τρέξετε” την επιχείρησή σας για πάνω από 6 μήνες. Αυτό είναι ένα ικανό χρονικό διάστημα για να αρχίσετε να έχετε τα πρώτα σας έσοδα, αν ασχολείστε σοβαρά και καθημερινά με τη δουλειά σας.

Για όλα υπάρχουν λύσεις. Αν πράγματι είστε σίγουρη/ος ότι αυτό θέλετε να κάνετε στη ζωή σας, θα βρείτε τρόπο. Αν μπορείτε να βρείτε χρήματα για να πάτε διακοπές, ή να αγοράσετε ένα νέο κινητό τηλέφωνο, σίγουρα θα βρείτε “χρηματοδότες” να σας στηρίξουν για τους πρώτους 6 μήνες. Γονείς, συγγενείς και φίλοι, είναι οι πρώτοι στους οποίους θα πρέπει να απευθυνθείτε και είναι οι πρώτοι που θα θέλουν να σας δουν να πετυχαίνετε τους στόχους σας και να πραγματοποιείτε τα όνειρά σας. Ρωτήστε τους!

Υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, ναι. Εφόσον είστε έτοιμη/ος να αναλάβετε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, δεν έχετε παρά να κλείσετε ένα ραντεβού μαζί μας.

Βάσει νόμου, ο μεσίτης είναι ανεξάρτητος επαγγελματίας εγγεγραμμένος στο Γ.Ε.ΜΗ., συνεπώς και να θέλαμε, δεν μπορούμε να σας προσλάβουμε σαν μεσίτη. Εξάλλου, η φύση του επαγγέλματος είναι τέτοια, που δεν μπορεί να λειτουργήσει με τη λογική του πενθήμερο – οκτάωρο. Αναζητείστε καλύτερα μια άλλη κατ’ εξοχήν μισθωτή εργασία, καθώς υπάρχει τεράστια ζήτηση και ο βασικός μισθός ανεβαίνει συνεχώς.

Φυσικά και μπορείτε να πάτε όπου θέλετε, αρκεί να είστε έτοιμη/ος για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό για εσάς. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, τουλάχιστον όσο τα παρουσιάζουν μερικοί, και μην περιμένετε να πάρετε κανέναν “υψηλό” μισθό, απλά για να “δείχνετε” ακίνητα. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά και στο τέλος της σελίδας μας σχετικά με την πρόληψη απάτης. Είναι ποινικό αδίκημα να παρουσιάζεστε ως μεσίτης, ενώ δεν είστε πραγματικά.

Αν αναρωτιέστε αν σας ταιριάζει, τότε μάλλον δεν σας ταιριάζει. Η παρούσα ιστοσελίδα παρέχει αρκετές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αρκετά πράγματα, κυρίως για τον εαυτό σας, και δευτερευόντως για το μεσιτικό επάγγελμα.

Mελετήστε το υλικό που έχουμε αναρτήσει στο blog με άρθρα για επαγγελματίες μεσίτες και στην ενότητα video για επαγγελματίες μεσίτες, και θα λυθούν αρκετές απορίες σας.

Κανένα πρόβλημα. Εφόσον πληρούνται εκ μέρους σας οι τυπικές προϋποθέσεις του νόμου, θα σας εντάξουμε στο πρόγραμμα για part timers, που έχει τις μικρότερες υποχρεώσεις, και σε οικονομικό και σε παραγωγικό επίπεδο.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο χρόνος, η ενέργεια και το χρήμα που θα επενδύετε στην επιχείρησή σας, θα πρέπει είναι ανάλογα των προσδοκόμενων εσόδων.

Αν το θέλετε, φυσικά. Απλά να έχετε υπόψη ότι μπορεί να υποστείτε μια μικρή μείωση της σύνταξής σας. Αυτή την εποχή (Q2/2023) ακούγεται ότι θα υπάρξουν κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις για συνταξιούχους που θέλουν να εργάζονται.

Φυσικά και μπορείτε. Απλά θα διακοπεί το επίδομα ανεργίας μόλις κάνετε έναρξη της επιχείρησής σας. Συμβουλευτείτε και τον φοροτεχινκό σας.

Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, καθώς οι νόμοι είναι συγκεκριμένοι.

Παράνομα και λέγονται “παραμεσίτες”. Οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, μέχρι και φυλάκιση. Μην το δοκιμάσετε, αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθείτε και θα έχετε προξενήσει ζημιά, όχι μόνο στον εαυτό σας και στην οικογένειά σας, αλλά και στους πελάτες σας.

Είτε πρόκειται για μια μεγάλη εταιρία, είτε για ένα συνοικιακό γραφείο, είτε και μόνοι σας ατομικά, ο νόμος δεν κάνει διακρίσεις. Αν πιστεύετε ότι “καλύπτεστε” πίσω από μια μεσιτική εταιρία ή γραφείο, κάνετε λάθος και αργά ή γρήγορα, θα αποδειχθεί.

Ο επαγγελματικός τίτλος “Σύμβουλος Ακινήτων” είναι ένα Ελληνικό εφεύρημα που δεν χρησιμοποιείται πουθενά στον κόσμο. Εφευρέθηκε για να “καλύψει” όλους αυτούς που στην πραγματικότητα ενεργούν μεσιτικές πράξεις, αλλά δεν είναι νόμιμοι μεσίτες. Βέβαια, αναγνωρίζουμε το δικαίωμά σας στον αυτοπροσδιορισμό της επαγγελματικής σας ταυτότητας, όμως η “άποψη” του Νόμου είναι διαφορετική.

H απάντηση και στα 3 ερωτήματα είναι ΝΑΙ. Εξερευνήστε τη σελίδα της εκπαίδευσης για μεσίτες και θα βρείτε αρκετές πληροφορίες για τα προγράμματά μας.

Είμαστε το πρώτο real estate brand στην Ελλάδα που διαθέτει οnline εκπαιδευτικά σεμινάρια για επαγγελματίες μεσίτες.

Το κόστος των σεμιναρίων, αποκλειστικά για τους Συνεργάτες μας, ξεκινά από τα 300,00 € + Φ.Π.Α.

Παρέχουμε LIFETIME εγγύηση για τις υπηρεσίες μας και τις παροχές μας και όχι για τη δική σας όρεξη, πάθος, δέσμευση και επένδυση χρόνου και χρήματος στην επιχείρησή σας. Το ιστορικό μας αποδεικνύει ότι όσες/όσοι εργάστηκαν σοβαρά και υπεύθυνα μαζί μας, πέτυχαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να αποκτήσουν ένα πολύ ικανοποιητικό εισόδημα και ένα πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής. Συνεπώς, δεν εξαρτάται από εμάς η επιτυχία σας, αλλά από εσάς. Αν δεν τα καταφέρετε μαζί μας, μην αυταπατάστε ότι θα τα καταφέρετε κάπου αλλού σαν Real Estate Agents.

Απλά, είμαστε οι καλύτεροι στη δουλειά μας, που είναι να σας βοηθήσουμε να δημιουργήσετε μια κερδοφόρα επιχείρηση στον χώρο των ακινήτων.

Προσφέρουμε ότι δεν προσφέρει κανένας άλλος στην Ελληνική αγορά. Προσφέρουμε το καλύτερο επαγγελματικό περιβάλλον μέσα από το οποίο μπορείτε να αναπτύξετε περαιτέρω την επιχείρησή σας και το πελατολόγιό σας. Προσφέρουμε τη μέγιστη δυνατή προβολή, τόσο για εσάς ως επαγγελματία Agent, όσο και για τα ακίνητα που εκπροσωπείτε. Προσφέρουμε ειδική εκπαίδευση ώστε να ξεχωρίσετε από τον “ανταγωνισμό”. Τέλος, προσφέρουμε τα υψηλότερα πραγματικά ποσοστά προμήθειας που φτάνουν στο 80%. Δεν είναι δυνατό, φυσικά να αναλυθούν όλες οι παροχές μας σε λίγες γραμμές, συνεπώς αν έχετε ερωτήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας και θα χαρούμε να λύσουμε όλες τις απορίες σας.

Φυσικά και μπορείτε και είναι κάτι το οποίο προωθούμε και υποστηρίζουμε. Επιπλέον, μπορούμε να σας εκπαιδεύσουμε για τη δημιουργία της ομάδας σας και για τη διαχείρισή της. Σαν Team Leader, θα κοθορίζετε εσείς τις προμήθειες των μελών της ομάδας σας και προφανώς θα λαμβάνετε ένα ποσοστό από τις προμήθειές τους. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Το πρώτο πράγμα που έχει σημασία για εμάς είναι ο επαγγελματισμός, το ήθος, η ειλικρίνεια, η εντιμότητα και η δέσμευση για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πελάτες μας. Δεν έχει σημασία αν έχετε κάποιο “μεγάλο” χαρτοφυλάκιο να μεταφέρετε, καθώς αυτό θα αξιολογηθεί, έτσι κι αλλιώς, από εμάς.

Αν, λοιπόν, έχετε όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, είτε θα λάβετε ένα εφάπαξ BONUS για τη μεταφορά επιλεγμένου και αποκλειστικού χαρτοφυλακίου στο γραφείο μας, το οποίο δεν θα μπορέσετε να αρνηθείτε, είτε το μεταφερόμενο αποκλειστικό χαρτοφυλάκιο σας, θα πληρωθεί με ένα πολύ υψηλό ποσοστό προμήθειας, έως και 80%. Μη αποκλειστικά ακίνητα, ή ακίνητα που δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν αποκλειστικά μετά από νέα προσέγγιση του ιδιοκτήτη, δεν γίνεται να μεταφερθούν στο γραφείο μας.

Δεν είναι κάτι που το συνηθίζουμε, αλλά υπό πολύ αυστηρές πρϋποθέσεις μπορεί να γίνει. Απαραίτητη συνθήκη είναι η ορατή προοπτική παραγωγής εντός εξαμήνου, και αυτό προκύπτει από τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου σας, συνεπώς αν δεν έχετε κάποιο χαρτοφυλάκιο, δεν μπορείτε να λάβετε έναντι. Δεν χρηματοδοτούμε τη δημιουργία του χαρτοφυλακίου σας, καθώς αυτό θα ήταν εντελώς αντίθετο με τη λογική του επαγγέλματος και της μεταξύ μας σχέσης συνεργασίας.

Compare listings

Compare
Call me back Service

Δωρεάν Οδηγός για Μεσίτες

Λάβετε δωρεάν τον πλήρη οδηγό για το μεσιτικό επάγγελμα και μάθετε για τα εξαιρετικά προγράμματα συνεργασίας που προσφέρουμε και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να γίνετε ένας κορυφαίος μεσίτης ακινήτων μαζί μας.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ - EL ΟΔΗΓΟΣ

Θέλω να λάβω τον οδηγό

Αποδέχομαι τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου.

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ REAL ESTATE AGENT