Η πώληση του ακινήτου σας είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση!

Μεσιτική αμοιβή. Πως καθορίζεται και γιατί ό,τι πληρώσεις παίρνεις;

Μεσιτική αμοιβή

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μεσιτική αμοιβή - προμήθεια του μεσίτη στην πώληση ακινήτου

Περιεχόμενα

Εισαγωγή

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που δεχόμαστε όταν επικοινωνούν μαζί μας πωλητές και αγοραστές ακινήτων είναι : Ποια είναι η μεσιτική αμοιβή σας ;

Κι όμως το ερώτημα αυτό, αν και εύλογο, σίγουρα δεν θα έπρεπε να είναι το πρώτο που θα κάνει κάποιος σ’ έναν επαγγελματία Κτηματομεσίτη.  Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να κάνει κάποιος, όταν διαπιστώσει ότι χρειάζεται να συνεργαστεί με έναν μεσίτη, είναι : “Τι υπηρεσίες μου παρέχετε; Πως μπορείτε να με βοηθήσετε να πουλήσω / αγοράσω το σπίτι μου” ;

Σκεφτείτε απλά το εξής : Έχετε ένα νομικό, τεχνικό, φορολογικό, κλπ, ζήτημα και προφανώς θα χρειαστείτε έναν δικηγόρο, έναν μηχανικό ή έναν φοροτεχνικό για να το επιλύσετε. Εξάλλου, αν μπορούσατε να το λύσετε μόνος σας θα το είχατε κάνει ήδη. Σωστά ; Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που ρωτάτε αυτούς τους επαγγελματίες ; “Πόσα παίρνετε” ή μήπως “Έχω αυτό το πρόβλημα, πως μπορείτε να με βοηθήσετε“;

Αν η απάντησή σας στο προηγούμενο ερώτημα είναι : “με ενδιαφέρουν μόνο τα χρήματα που πρέπει να πληρώσω“, δεν χρειάζεται να διαβάσετε παρακάτω. Αν, όμως, σας ενδιαφέρει να μάθετε πρώτα τις λύσεις που έχει να σας προτείνει ο επαγγελματίας και πόσο καλά και γρήγορα θα θεραπεύσει το πρόβλημά σας και θα πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα, τότε αξίζει να διαθέσετε λίγα μόνο λεπτά να διαβάσετε αυτό το άρθρο και να μάθετε περισσότερα για τη μεσιτική αμοιβή.

Ας δούμε, όμως, πρώτα μερικές καυτές ερωτήσεις:

Ποιος πληρώνει τη μεσιτική αμοιβή;

Πληρώνουν όλοι όσοι έχουν υπογράψει Σύμβαση Μεσιτείας, είτε και οι δύο πλευρές, είτε μόνο μια πλευρά.

Πότε δίνεται η μεσιτική αμοιβή;

Η μεσιτική αμοιβή δίνεται κατά την υπογραφή της σύμβασης, είτε πρόκειται για μίσθωση, είτε για αγορά ακινήτου, εκτός αν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά.

Ποια είναι η ελάχιστη μεσιτική αμοιβή;

Δεν υπάρχει ελάχιστη ή μέγιστη. Η μεσιτική προμήθεια καθορίζεται ελεύθερα κατόπιν συμφωνίας και αναγράφεται στη σύμβαση μεσιτείας.

Ποια είναι η νόμιμη μεσιτική αμοιβή;

Δεν υπάρχει “νόμιμη” και “παράνομη” μεσιτική αμοιβή, παρά μόνο νόμιμοι και παράνομοι μεσίτες. Η μεσιτική αμοιβή καθορίζεται ελεύθερα και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα γι’ αυτό στη συνέχεια του άρθρου.

Και τώρα που απαντήσαμε στα πιο συχνά ερωτήματα πωλητών και αγοραστών, ας αναλύσουμε λίγο περισσότερο το θέμα, με έμφαση κυρίως στους πωλητές / ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά καλό θα ήταν να ενημερωθούν και οι αγοραστές, καθώς αργά ή γρήγορα θα έρθουν και οι ίδιοι σε αυτή τη θέση.

Μεσιτική αμοιβή και νομοθεσία

Ο Ν.4072/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, είναι ο νόμος που διέπει το μεσιτικό επάγγελμα και καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησής του, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, δηλαδή μεταξύ του μεσίτη και του εντολέα του (πωλητή, αγοραστή, εκμισθωτή, μισθωτή, εργολάβου, κλπ).

Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 200, περί Σύμβασης Μεσιτίας, στην παράγραφο 2β αναφέρει τα εξής :

Η σύμβαση (μεσιτείας) πρέπει να καθορίζει την ταυτότητα του αντικειμένου της μεσολάβησης ή υπόδειξης ευκαιρίας, το είδος της κύριας σύμβασης που πρόκειται να συναφθεί, καθώς και το ποσό ή ποσοστό της μεσιτικής αμοιβής, η οποία είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμη και δεν υπόκειται σε κατώτατα νόμιμα όρια.

Συνεπώς, η μεσιτική αμοιβή (ή αλλιώς μεσιτική προμήθεια) σύμφωνα με τον νόμο δεν είναι προκαθορισμένη, δεν υπάρχει κατώτερο ή ανώτερο όριο και συμφωνείται εγγράφως, μέσω της Σύμβασης Μεσιτείας, μετά από ελεύθερη διαπραγμάτευση μεταξύ του μεσίτη και του εντολέα του.

Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας δεν το γνωρίζουν αυτό – μεταξύ των οποίων και ορισμένοι δήθεν “επαγγελματίες” του χώρου – και εσφαλμένως πιστεύουν ότι η μεσιτική αμοιβή είναι στάνταρ ποσοστό 2% επί του τιμήματος αγοραπωλησίας ενός ακινήτου, ή μισό, ή ένα μίσθωμα σε περίπτωση μίσθωσης ακινήτου.

Η μεσιτική αμοιβή στην Ελληνική αγορά ακινήτων

Η Ελληνική αγορά ακινήτων έχει αρκετές ιδιαιτερότητες και ακόμα και σήμερα, εν έτει 2024, είμαστε πολύ πιο πίσω από τις προηγμένες αγορές της Ευρώπης και των Η.Π.Α.

Οδηγός μεσιτικής αμοιβής - προμήθεια του μεσίτη για πώληση ακινήτου

Καθώς στο παρόν άρθρο ασχολούμαστε αποκλειστικά και μόνο με τη μεσιτική αμοιβή, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα προβλήματα της εγχώριας αγοράς ακινήτων μπορείτε να διαβάσετε και το πρόσφατο άρθρο μας για την άμεση πώληση ακινήτου.

Επανερχόμενοι, λοιπόν, στο θέμα της μεσιτικής αμοιβής θα πρέπει αναπόφευκτα να κάνουμε τη σύνδεση με τους επαγγελματίες της βιομηχανίας του real estate στην Ελλάδα. Κι εδώ τα πράγματα είναι κωμικοτραγικά. Οι πραγματικοί Επαγγελματίες Σύμβουλοι Ακινήτων είναι λίγοι, σίγουρα πολλοί λιγότεροι από αυτούς που παρουσιάζονται ως μεσίτες ή “δηλώνουν” μεσίτες.

Και ποια η σχέση της παραπάνω διαπίστωσης με τη μεσιτική αμοιβή, θα διερωτηθεί εύλογα κάποιος. Κι όμως, η σχέση είναι άμεση διότι το ποσοστό της μεσιτικής προμήθειας που είθισται να ορίζεται στο 2% σε περίπτωση αγοραπωλησίας ακινήτου, δεν έχει προκύψει από κάποιους μαθηματικούς υπολογισμούς ή κάποια αδιαμφισβήτητα δεδομένα της αγοράς, αλλά εξαιτίας κάποιων δήθεν “επαγγελματιών” που έρχονται από το παρελθόν παριστάνοντας ανεπιτυχώς τους μεσίτες, με αποτέλεσμα εδώ και πολλά χρόνια οι τελευταίοι να έχουν δημιουργήσει μόνοι τους ένα “εθιμικό δίκαιο” ή έναν “άγραφο νόμο” που γνωρίζουν άπαντες σήμερα για το ύψος της μεσιτικής προμήθειας.

Δηλαδή 99 στους 100 ερωτηθέντες για το πόση είναι η μεσιτική αμοιβή σε περίπτωση πώλησης ακινήτου, θα απαντήσουν ότι είναι 2% επί του τιμήματος, γιατί “εθιμικά” γνωρίζουν, ή έχουν ακούσει κάπου, ότι αυτό ισχύει εδώ και δεκαετίες.

Η μεσιτική αμοιβή σαν αξία

Ας μη γελιόμαστε μεταξύ μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων γύρω μας δεν θέλει να πληρώσει μεσιτική αμοιβή. Γιατί όμως; Είναι όλοι “τσαμπατζήδες” ή μήπως δεν έχουν αντιληθφεί την αξία της μεσιτικής υπηρεσίας και της αμοιβής που τη συνοδεύει;

Μεσιτική αμοιβή ποιος την πληρώνει; Πότε δίνεται η μεσιτική αμοιβή; Πως υπολογίζεται;Εμείς πιστεύουμε ότι είναι το δεύτερο. Ο περισσότερος κόσμος δεν θέλει να πληρώσει μεσιτική αμοιβή όχι γιατί θέλει να κάνει “οικονομία” (περισσότερα γι’ αυτό παρακάτω), αλλά γιατί δεν πιστεύει ότι ο μεσίτης κάνει κάτι το ιδιαίτερο, κάτι δύσκολο που δεν μπορεί να το κάνει και ο ίδιος, παρά μόνο βάζει μια ελλειπή και κακή καταχώρηση σε κάποιο portal ακινήτων και κλείνει μερικά ραντεβού, εκ των οποίων το 90% είναι πλήρως αποτυχημένα και δεν καταλήγουν ούτε καν σε κάποια χαμηλή προσφορά, πόσο μάλλον σε κλείσιμο μιας τέλειας συμφωνίας και για τα δύο μέρη.

Και δυστυχώς (για εμάς) ο περισσότερος κόσμος έχει δίκιο σε αυτό. Πράγματι, η πλειοψηφία των “μεσιτών” που θα συναντήσετε, είτε είστε στη θέση του πωλητή είτε του αγοραστή, δεν είναι νόμιμοι μεσίτες με την έννοια του νόμου (4072/2012), αλλά κάποιοι χαμηλόμισθοι και υποαπασχολούμενοι υπάλληλοι ενός μεσιτικού γραφείου ή μιας μεσιτικής εταιρείας, ή ακόμα χειρότερα είναι οι λεγόμενοι “παραμεσίτες”, αυτοί δηλαδή που δεν ελέγχονται από κανέναν και συνδέονται μόνο άτυπα με κάποια εταιρεία ή γραφείο, χωρίς φυσικά να αποδίδουν φόρους, εισφορές, να εκδίδουν αποδείξεις, κλπ.

Αυτός, λοιπόν, είναι και ο κύριος λόγος που η μεσιτική αμοιβή είναι τόσο χαμηλή στην Ελλάδα. Διότι χαμηλό είναι και το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει η συντριπτική πλειοψηφία των “επαγγελματιών” του χώρου, που αναγνωρίζοντας στην ουσία την ανεπάρκειά της, αρκείται σε ένα χαμηλό ποστοστό, που συνήθως είναι και αφορολόγητο, αφού σπανίως εκδίδονται αποδείξεις.

Η μεσιτική αμοιβή σε προηγμένες δυτικές χώρες

Στην Ευρώπη, αλλά και στις Η.Π.Α. τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Καταρχάς να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχουν παραμεσίτες και πως η νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή σε αυτό.

Επίσης, το μοντέλο των μεσιτικών προμηθειών είναι διαφορετικό και οι προμήθειες ξεκινούν από 4% επί της τιμής πώλησης του ακινήτου και μπορούν να φτάσουν ακόμα και στο 10% για “ειδικής” κατηγορίας ακίνητα. Αυτά τα ακίνητα μπορεί να είναι πολυτελείς μονοκατοικίες, να είναι τεράστιες εκτάσεις γης, ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών, ξενοδοχεία, βιομηχανικοί χώροι, ακόμα και νησιά.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό για τη μεσιτική αμοιβή σε αυτές τις χώρες είναι ότι μπορεί να αποδίδεται μόνο από τον πωλητή και καθόλου από τον αγοραστή. Δηλαδή, συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις ο αγοραστής δεν πληρώνει μεσιτική αμοιβή και την πληρώνει όλη ο ιδιοκτήτης / πωλητής, ανάλογα πάντα με τη συμφωνία που έχει γίνει.

Αυτό δικαιολογεί και το υψηλότερο ποσοστό προμήθειας που καλείται να πληρώσει ο πωλητής σε σύγκριση με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα δυστυχώς, και ειδικά για μικρής / μέσης αξίας ακίνητα, οι πωλητές ακινήτων δεν διανοούνται καν να πληρώσουν κάτι παραπάνω από το “εθιμικό” 2% που γνωρίζουν και αυτό μειωμένο και χωρίς απόδειξη, καθώς δεν θέλουν φυσικά να πληρώσουν και Φ.Π.Α. Δεν ξέρουν όμως πόσο κακό είναι αυτό τελικά για το ακίνητο και την τσέπη τους.

Μεσιτική αμοιβή. Ποιος την πληρώνει στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα, λοιπόν, αυτό που συνήθως συμβαίνει για μικρής / μέσης αξίας ακίνητα, είναι να πληρώνει ο πωλητής το 2% και το άλλο 2% να το πληρώνει ο αγοραστής.

Και εδώ γεννιούνται κρίσιμα ερωτήματα.

  • Γιατί δεν αντιλαμβάνεται ο πωλητής πως η μηδενική προμήθεια προς τον αγοραστή θα καταστήσει την πώληση του ακινήτου του πιο εύκολη, πιο γρήγορη και πιο προσοδοφόρα;
  • Γιατί στέκεται στο αμελητέο ποσοστό του 2-3% επιπλέον και αγνοεί το 110% (και παραπάνω) που μπορεί να του εξασφαλίσει ένας επαγγελματίας κτηματομεσίτης;
  • Γιατί πιστεύει ότι είναι πιο “έξυπνος” από άλλους ιδιοκτήτες στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, με πολύ υψηλότερες αξίες ακινήτων και ελκυστικότερες περιοχές / αγορές;
  • Γιατί, ενώ θεωρεί τον εαυτό του “έξυπνο”, πείθεται από τον περιπτερά, τον ταξιτζή, την κυρά Μαρία και τον κάθε άσχετο – μη επαγγελματία μεσίτη – πως με μόνο 2%, ή μερικές φορές και χωρίς καθόλου μεσιτική αμοιβή, θα καταφέρει να λάβει το 150% της πραγματικής εμπορικής αξίας του ακινήτου του;

Η απάντηση είναι πολύ απλή. Είναι συγχυσμένος από τον καταιγισμό των άχρηστων και αναξιόπιστων πληροφοριών που τον κατακλύζουν από κάθε πλευρά, διατηρεί αυταπάτες σχετικά με την κατάσταση και την αξία του του ακινήτου του και όπως λέει και το περίφημο ρητό : “Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία”. Απλά ελπίζει, γιατί κανένα δεδομένο δεν επιβεβαιώνει την στάση του, ότι σύντομα θα καταφέρει να πουλήσει το ακίνητό του στην επιθυμητή γι’ αυτόν τιμή, δίνοντας απλά ένα “χαρτζηλίκι” σε κάποιον τυχαίο που του παρουσιάστηκε ως επαγγελματίας μεσίτης. Κι όλα αυτά για να κάνει “οικονομία” σε επαγγελματικές μεσιτικές υπηρεσίες, ενώ στην πραγματικότητα πετάει λεφτά από το παράθυρο!

Το όφελος για τον ιδιοκτήτη / πωλητή

Ας δούμε, όμως, ένα παράδειγμα με συγκεκριμένους αριθμούς και ποσά για να κάνουμε όσο πιο κατανοητή γίνεται την αξία της μεσιτικής αμοιβής και το πραγματικό όφελος που προκύπτει για τον πωλητή, αν αναθέσει αποκλειστικά την πώληση του ακινήτου του σε ένα και μόνο γραφείο και δεν “τσιγκουνευτεί” την μεσιτική προμήθεια.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι πουλά το σπίτι του στην τιμή των 170.000 € και έχει συμφωνήσει με κάποιους μεσίτες να δώσει μεσιτική αμοιβή 2%. Ας υποθέσουμε ακόμα (αυτό είναι το πιο σύντομο μεσιτικό ανέκδοτο) ότι έχει γίνει σωστή εκτίμηση της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου. Στην καλύτερη περίπτωση θα λάβει μια προσφορά ύψους 165.000 €. Αυτό σημαίνει ότι η μεσιτική αμοιβή που οφείλει στον μεσίτη θα είναι 3.300 € και έτσι στο τέλος θα του μείνουν “καθαρά” 161.700 €. Σωστά;

Σκεφτείτε τώρα το εξής : Ο πωλητής αναθέτει αποκλειστικά στο γραφείο / μεσίτη της επιλογής του την προώθηση του ακινήτου με ποσοστό 4%. Τότε αυτομάτως αποκτά έναν σύμμαχο δίπλα του που έχει το κίνητρο να επενδύσει στην προβολή του ακινήτου και να του δώσει την υπεραξία, που όχι μόνο θα καλύψει το επιπλέον ποσοστό του 2%, αλλά θα φέρει και επιπλέον χρήματα στην τσέπη του ιδιοκτήτη.

Πως; Διαβάστε παρακάτω.

Ένα τεράστιο και συχνό λάθος που κάνουν οι πωλητές ακινήτων είναι να υποτιμούν τη δύναμη του σωστού marketing και των προσβάσεων σε επιλεγμένο και αξιολογημένο πελατολόγιο που διαθέτουν μόνο τα σοβαρά μεσιτικά γραφεία, όπως η YOUR HOME SOLD™.

Πάμε να το αναλύσουμε λίγο περισσότερο αυτό για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοούμε.

Αν ένας πελάτης με παρόμοιας αξίας και χαρακτηριστικών ακίνητο “δίνει” προμήθεια 2% και ένας άλλος δίνει 4%, εσείς με ποιον λέτε να ασχοληθεί σοβαρά και αποκλειστικά ένας κορυφαίος (ακριβός) μεσίτης; Και αν γνωρίζει κάποιον υποψήφιο αγοραστή για τα παρόμοια ακίνητα, εσείς ποιο ακίνητο πιστεύετε ότι θα προωθήσει και θα προτείνει;

Ας πάμε όμως κι ένα βήμα παραπέρα. Πως πιστεύετε ότι μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα την τιμή πώλησης του ακινήτου σας ο κορυφαίος (ακριβός) μεσίτης; Όταν συζητά τη μεσιτική αμοιβή με τον αγοραστή ή όταν τον ενημερώσει ότι το ακίνητο πωλείται χωρίς μεσιτική προμήθεια;

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια σημαντική αναφορά – παρατήρηση. Ξέρουμε ακριβώς τι σκέπτεται ο μέσος ιδιοκτήτης / πωλητής ακινήτου : “Δηλαδή με εμένα που δίνω μόνο 2% δεν ασχολείστε και ασχολείστε μόνο με αυτούς που δίνουν παραπάνω.

Σωστά, έχετε απόλυτο δίκιο. Αυτό δεν κάνετε κι εσείς (θεωρητικά); Ασχολείστε μόνο με αυτούς που σας δίνουν τα περισσότερα χρήματα για το ακίνητό σας και όχι με αυτούς που δίνουν λιγότερα. Έτσι δεν είναι;

Ας αναλύσουμε όμως λίγο περισσότερο το “θεωρητικά” της προηγούμενης παραγράφου. Στην πραγματικότητα νομίζετε ή απλά πιστεύετε ότι έχετε μεγαλύτερο οικονομικό όφελος πληρώνοντας μικρότερη μεσιτική προμήθεια, αλλά η αλήθεια είναι ότι χάνετε χρήματα. Και για αυτό πρέπει να μας προσλάβετε αποκλειστικά. Για να σας κερδίσουμε χρήματα.

Σε όλες τις εμπορικές συναλλαγές και ιδιαιτέρως στις συναλλαγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, όπως οι πωλήσεις ακινήτων, δεν χωράνε συναισθηματισμοί. Αυτό που μετράει είναι μόνο το αποτέλεσμα. Και γι’ αυτό μας προσλαμβάνετε, για το καλύτερο αποτέλεσμα. Είμαστε οι καλύτεροι σύμβουλοι πωλητών ακινήτων και η δουλειά μας είναι να κοιτάμε στο συμφέρον σας. Και την κάνουμε καλά!

Δείτε, λοιπόν, πόσο καλά κάνουμε τη δουλειά μας. Στο προηγούμενο παράδειγμα του ακινήτου αξίας 170.000 €, εμείς θα λάβουμε μεσιτική αμοιβή ποσοστού π.χ. 4%. Όμως δεν θα το πουλήσουμε 170.000 €, ούτε φυσικά 165.000 €, αλλά 177.000 €, δηλαδή σχεδόν 4% παραπάνω από τη ζητούμενη αρχική τιμή και 7% παραπάνω από αυτή που τελικά θα πουλιώταν με τη δική σας μέθοδο, των πολλαπλών αναθέσεων και της μικρής προμήθειας, ώστε να κάνετε “οικονομία” με τον φτηνό μεσίτη.

Όφελος από πώληση ακινήτουΠοιο το κέρδος σας; Πάνω από 8.000 € !!!

Για την ακρίβεια 8.220 €. Και από που προκύπτει αυτό; Αν από τα 177.000 € αφαιρέσουμε το 4% που είναι η μεσιτική αμοιβή μας, δηλαδή 7.080 €, θα σας μείνουν “καθαρά” 169.920 €. Και αν από αυτά αφαιρέσουμε τα 161.700 € που τελικώς θα λαμβάνατε αν πουλούσατε με πολλαπλές αναθέσεις ποσοστού προμήθειας μόνο 2%, προκύπτει το όφελος των 8.220 €.

Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε. Εξάλλου, δεν χάνετε απολύτως τίποτα. Αν κάποιος έχει να χάσει με το να μην πραγματοποιηθούν όσα προαναφέρθηκαν, αυτοί θα είμαστε εμείς, που θα ξοδέψουμε σε ανθρώπινους πόρους, χρόνο και χρήμα, προσπαθώντας για την καλύτερη συμφωνία για εσάς.

Αμοιβόμαστε μόνο εκ του αποτελέσματος. Αν δεν μείνετε ικανοποιημένοι, απλά μπορείτε να δώσετε πολλαπλές αναθέσεις σε όσα γραφεία / μεσίτες θέλετε, με το ποσοστό που εσείς θέλετε και όλα καλά για εσάς!

Η μεσιτική αμοιβή της YOUR HOME SOLD™

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του παρόντος άρθρου, η μεσιτική αμοιβή μας καθορίζεται ελεύθερα μετά από έγγραφη συμφωνία μαζί σας.

Όμως, για να έχετε μια πλήρη εικόνα θα παραθέσουμε τις αμοιβές μας ανάλογα με τις κατηγορίες και τις αξίες των ακινήτων που εκπροσωπούμε. Οι προμήθειες που θα δείτε παρακάτω ισχύουν μόνο για αποκλειστικές αναθέσεις, καθώς το γραφείο μας και οι Επαγγελματίες συνεργάτες μας δεν λειτουργούν με τη λογική των πολλαπλών αναθέσεων. Είμαστε επαγγελματίες κτηματομεσίτες, δεν “δείχνουμε” σπίτια.

Εκμισθώσεις ακινήτων

Στις ενοικιάσεις ακινήτων η προμήθεια είναι συγκεκριμένη. Για την εκμίσθωση οποιοδήποτε είδους ακινήτου (οικιστικού, επαγγελματικού, γης) εντός της περιφέρειας Αττικής, η μεσιτική αμοιβή μας είναι ένα μίσθωμα, πλέον Φ.Π.Α. Η αμοιβή αυτή ισχύει για μισθώματα έως 7.000 €/μήνα. Για ακίνητα ειδικών κατηγοριών και υψηλότερου μισθώματος η αμοιβή μας είναι κατόπιν συμφωνίας. Για ακίνητα εκτός Αττικής η αμοιβή μας ορίζεται κατόπιν ειδικής συμφωνίας.

Πωλήσεις ακινήτων

Η ελάχιστη μεσιτική αμοιβή μας, σε κάθε περίπτωση, για την πώληση οποιουδήποτε είδους ακινήτου, εντός Αττικής, είναι 2.500 € πλέον Φ.Π.Α.

Γενικά, αναλόγως της περιοχής, της εκτιμώμενης αξίας, του είδους του ακινήτου και της χρήσης για την οποία προορίζεται, τυχόν άλλων ειδικών χαρακτηριστικών ή περιπτώσεων και του συμφωνημένου προγράμματος προώθησης, η μεσιτική αμοιβή μας κυμαίνεται από 2% έως 6%, πλέον Φ.Π.Α.

Σε κάθε περίπτωση για ακίνητα εκτιμώμενης αξίας άνω των 300.000 € η ελάχιστη προμήθεια μας είναι 3%, για ακίνητα εκτιμώμενης αξίας άνω των 500.000 € η ελάχιστη προμήθειά μας είναι 4% και για ακίνητα εκτιμώμενης αξίας άνω του 1.000.000 € η προμήθειά μας είναι 6%.

Κλείσιμο πώλησης ακινήτου‘Οταν αναφερόμαστε σε εκτιμώμενη αξία ακινήτου, εννοούμε την τρέχουσα εμπορική αξία που θα προκύψει κατόπιν μελέτης και έρευνας από τους πιστοποιημένους εκτιμητές μας και επί της οποίας θα συμφωνήσουμε μαζί σας ώστε να ξεκινήσει η προώθηση και τελικώς η πώληση του ακινήτου σας. Αν οι προσδοκίες σας διαφέρουν από τη δική μας εκτίμηση, απλά δεν θα συνεργαστούμε διότι δεν θα καταφέρουμε να πουλήσουμε το ακίνητό σας στην τιμή που θα θέλατε, ή έχετε ακούσει από γνωστούς ή γείτονες. Μπορείτε φυσικά να απευθυνθείτε σε άλλους “επαγγελματίες” που θα σας “υποσχεθούν” τιμές που δεν θα πετύχουν ποτέ, όμως οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι στο τέλος θα καταλήξετε να πουλήσετε σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που σας είχαμε προτείνει εμείς αρχικά. Αυτό σημαίνει χάσιμο χρόνου και χρήματος για εσάς.

Ειδικές περιπτώσεις

Στα πλαίσια της κοινωνικής μας προσφοράς σας ενημερώνουμε ότι η εταιρία μας δεν λαμβάνει μεσιτική αμοιβή για πωλήσεις ακινήτων εξαιτίας σοβαρών λόγων υγείας του ιδιοκτήτη, ή προσώπων που συνδέονται με αυτόν με πρώτο βαθμό συγγένειας. Αν ανήκετε σε τέτοια κατηγορία επικοινωνήστε μαζί μας στο μεσιτικό γραφείο στο Γαλάτσι, για να ενημερωθείτε για τα έγγραφα που θα απαιτηθούν ώστε να λάβετε τις υπηρεσίες μας χωρίς καμία απολύτως χρέωση.

Συμπέρασμα – Επίλογος

Το “φθηνό” τις περισσότερες φορές καταλήγει να στοιχίζει πιο ακριβά. Όταν πρόκειται για την πώληση του πιο σημαντικού περιουσιακού στοιχείου που διαθέτετε έχετε μόνο μια ευκαιρία και δεν μπορείτε σε καμία περίπτωση να ανακτήσετε τα χαμένα χρήματα από την πώληση του ακινήτου σας, ούτε βέβαια και τον χρόνο που θα σπαταλήσετε επιλέγοντας τις “φθηνότερες” θεωρητικά λύσεις.

Η Ελληνική αγορά ακινήτων έχει αρκετές ιδιαιτερότητες και μυστικά που μόνο εκπαιδευμένοι και έμπειροι επαγγελματίες μεσίτες γνωρίζουν. Αναζητήστε τους προσεκτικά, καθώς κάθε λάθος μπορεί να σας κοστίσει χιλιάδες ευρώ. Θυμηθείτε ότι οι περισσότεροι που θα σας παρουσιαστούν ως επαγγελματίες μεσίτες, δεν είναι στην πραγματικότητα παρά part-time υπάλληλοι, ή/και συνταξιούχοι, που προσπαθούν να βγάλουν ένα έξτρα αφορολόγητο εισόδημα για να συμπληρώσουν τον χαμηλό μισθό της κύριας πρωινής εργασίας τους. Δεν θέλετε να συνεργαστείτε με αυτούς.

αμεση πωληση ακινητου

Δείτε τη αποκλειστική συνεργασία σας με ένα κορυφαίο κτηματομεσιτικό γραφείο, όπως η YOUR HOME SOLD™, ως επένδυση για την επικερδή και απροβλημάτιστη πώληση του ακινήτου σας και όχι ως μια περιττή πολυτέλεια ή δαπάνη. Μην κοιτάτε το δέντρο της χαμηλής προμήθειας, κοιτάξτε το δάσος της τελικής τιμής πώλησης που θα πετύχουμε για εσάς. Μόνο όφελος θα έχετε. Δείτε το παραπάνω παράδειγμα.

Θα θέλατε να συνεργαστείτε με έναν “φθηνό” δικηγόρο, μηχανικό ή γιατρό; Είναι τυχαίο που οι καλύτεροι είναι και λίγο ακριβότεροι; Αν θέλετε το καλύτερο αποτέλεσμα θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξετε τους καλύτερους. Η Your Home Sold είναι το καλύτερο μεσιτικό στην Αθήνα.

Επιλέξτε εμάς και δείτε πως μπορούν να υλοποιηθούν οι στόχοι σας και πως γίνονται οι κτηματομεσιτικές συναλλαγές στην Ευρώπη, στις Η.Π.Α. και σε όλες τις αναπτυγμένες αγορές real estate.

Πουλήστε μαζί μας καταχωρώντας το ακίνητό σας στη φόρμα κι ένας Επαγγελματίας Κτηματομεσίτης μας θα επικοινωνήσει μαζί σας άμεσα.

Share it:

Compare listings

Compare
Call me back Service

Δωρεάν Οδηγός για Μεσίτες

Λάβετε δωρεάν τον πλήρη οδηγό για το μεσιτικό επάγγελμα και μάθετε για τα εξαιρετικά προγράμματα συνεργασίας που προσφέρουμε και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να γίνετε ένας κορυφαίος μεσίτης ακινήτων μαζί μας.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ - EL ΟΔΗΓΟΣ

Θέλω να λάβω τον οδηγό

Αποδέχομαι τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου.

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ REAL ESTATE AGENT