Η πώληση του ακινήτου σας είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση!

Αποκλειστική Εντολή Ανάθεσης Ακινήτου σε Μεσίτη

Αποκλειστική Ανάθεση Ακινήτου

Αποκλειστική ανάθεση ακινήτου και γιατί να την προτιμήσεις

Η πώληση ενός ακινήτου, είτε είναι κατοικία, είτε επαγγελματικός χώρος ή γη, είναι μια σημαντική απόφαση που απαιτεί πολύ προσεκτικό σχεδιασμό και εκτέλεση. Ίσως η πιο κρίσιμη απόφαση που πρέπει λάβει ο πωλητής από την πρώτη στιγμή, είναι αν θα συνεργαστεί με έναν μόνο μεσίτη μέσω μιας συμφωνίας με αποκλειστική ανάθεση, ή αν θα διαθέσει το ακίνητο του σε πολλούς μεσίτες. 

Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε στην έννοια και τους όρους της αποκλειστικής εντολής ανάθεσης και θα αναλύσουμε διεξοδικά και με επιχειρήματα γιατί είναι εξαιρετικά επωφελές για τους πωλητές ακινήτων να συνεργάζονται αποκλειστικά με έναν μόνο μεσίτη και όχι με πολλούς. Θα δώσουμε αληθινά παραδείγματα επιτυχίας και αποτυχίας από την πραγματική ζωή και όχι φανταστικά σενάρια. 

Το άρθρο είναι λίγο μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα, όμως το θέμα είναι τέτοιο που πρέπει να αναλυθούν όλες οι πτυχές του και προσπαθήστε να το διαβάσετε ολόκληρο ώστε να αποκτήσετε πλήρη εικόνα και να αποφασίσετε στο τέλος αν συμφωνείτε με την αποκλειστική ανάθεση.

Η νομική διάσταση μιας σύμβασης με αποκλειστική ανάθεση ακινήτου σε μεσίτη

Μια αποκλειστική εντολή ανάθεσης είναι μια ιδιωτική σύμβαση που ρυθμίζει τη σχέση, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα μεταξύ ενός ιδιοκτήτη (πωλητή ή εκμισθωτή) ακινήτου και ενός μεσίτη, η οποία παρέχει στον μεσίτη τα αποκλειστικά δικαιώματα εκπροσώπησης, προβολής, προώθησης, διαπραγμάτευσης και τελικά κλεισίματος της συμφωνίας για την πώληση / εκμίσθωση του ακινήτου για μια χρονικά ορισμένη περίοδο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο μεσίτης αναλαμβάνει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για όλες τις πτυχές της πώλησης / εκμίσθωσης του ακινήτου, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίασης, του ελέγχου του ακινήτου, της εύρεσης υποψήφιων αγοραστών / μισθωτών, των υποδείξεων, των διαπραγματεύσεων, των εγγυήσεων, της επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία (όπως π.χ. συμβολαιογράφος, μηχανικός, δικηγόρος), και γενικώς της διαχείρισης αυτής της συναλλαγής, ώστε να επιτευχθεί τελικώς το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Η σύμβαση αποκλειστικής ανάθεσης εμπεριέχει βασικούς όρους αλλά και άλλες λεπτομέρειες, όπως η τιμή εισαγωγής του ακινήτου στην αγορά, η τιμή εκτίμησης από τον μεσίτη, το ποσοστό (%) ή το κατ’ αποκοπή ποσό της προμήθειας του μεσίτη και φυσικά τη διάρκεια της αποκλειστικότητας.

Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα με αποκλειστική εντολή ανάθεσης ακινήτου για τους πωλητές / ιδιοκτήτες

Αφοσιωμένη και εξειδικευμένη εκπροσώπηση

Με την αποκλειστική εντολή ανάθεσης ακινήτου, οι πωλητές εξασφαλίζουν εξειδικευμένη και διακεκριμένη εκπροσώπηση από έναν νόμιμο επαγγελματία μεσίτη. Ο επαγγελματίας μεσίτης επενδύει τα μέγιστα στην επιτυχή πώληση του ακινήτου, διαθέτοντας χρόνο, τεχνογνωσία και πόρους για την ανάπτυξη μιας προσαρμοσμένης στρατηγικής αποκλειστικά για το συγκεκριμένο ακίνητο και για το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Από την επαγγελματική φωτογράφηση, έως τις εικονικές περιηγήσεις και τις απόλυτα στοχευμένες διαφημίσεις, η μοναδική εστίαση του μεσίτη στο ακίνητό σας, σας εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή έκθεση στους πιθανούς αγοραστές.

Συνέπεια και υπεραξία

Η αποκλειστική ανάθεση σε έναν μεσίτη εξασφαλίζει τη συνέπεια, τη συνέχεια και τη συνοχή στην προσέγγιση της προβολής του ακινήτου σας, όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε παγκόσμιο κοινό. Μια ολιστική στρατηγική προώθησης και διαφήμισης σε εξειδικευμένες πλατφόρμες, εγχώριες και του εξωτερικού, θα ενισχύσει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ακινήτου και το καταστήσει πολύ πιο ελκυστικό στους υποψήφιους αγοραστές.

Με έναν μόνο μεσίτη να επιβλέπει και να ασχολείται αποκλειστικά και full time με όλες τις ενέργειες μάρκετινγκ, οι πωλητές επωφελούνται από τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές εκστρατείες που μεγιστοποιούν τις πιθανότητές σας και δημιουργούν πραγματικό ενδιαφέρον και αίσθηση μοναδικότητας για το ακίνητό σας.

Πρόσβαση σε εκτεταμένα δίκτυα και πόρους

Οι επαγγελματίες κτηματομεσίτες διαθέτουν εκτεταμένα δίκτυα στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων επαφών με άλλους μεσίτες, λίστες δυνητικών αγοραστών που επιθυμούν να επενδύσουν στην περιοχή, αλλά και επενδυτών, ντόπιων ή ξένων. Με την αποκλειστική ανάθεση σε έναν μεσίτη, οι πωλητές αποκτούν αυτόματα πρόσβαση σε αυτό το πολύτιμο δίκτυο, διευρύνοντας σημαντικά την εμβέλεια και την έκθεση του ακινήτου τους.

Οι επαγγελματίες μεσίτες δεν χρησιμοποιούν το δίκτυο τους και δεν σπαταλούν τους πόρους τους σε απλές αναθέσεις, καθώς τους διαφυλάσσουν για τις αποκλειστικότητές τους, για τις οποίες έχουν και την ευθύνη. Επιπλέον, με την αποκλειστική ανάθεση θα αποκτήσετε πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες, όπως γνώσεις για τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, νομικές και τεχνικές συμβουλές, αλλά και διαπραγματευτικές ικανότητες, που συμβάλλουν καταλυτικά σε μια επιτυχημένη και γρήγορη διαδικασία πώλησης.

Ενισχυμένα κίνητρα και απόδοση

Μια εντολή αποκλειστικής ανάθεσης βασίζεται σε μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πωλητή και του μεσίτη, σφραγίζοντας επί της ουσίας τη δέσμευση του τελευταίου για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Η αποκλειστική εντολή ανάθεσης προς τον μεσίτη, τον παρακινεί να αποδίδει στο υψηλότερο επίπεδο, προσπαθώντας να εξασφαλίσει μια απροβλημάτιστη πώληση και στην καλύτερη τιμή της αγοράς.

Και καθώς ο μεσίτης αμείβεται μόνο εκ του αποτελέσματος, αυτό το κίνητρο συχνά μεταφράζεται σε προληπτικές αλλά και διορθωτικές ενέργειες για την αποτελεσματική προώθηση του ακινήτου και τη διαπραγμάτευση των πιο ευνοϊκών όρων για λογαριασμό του πωλητή.

Άμεση επικοινωνία και εγγυήσεις

Η αποκλειστική εντολή σε έναν μεσίτη διευκολύνει και απλοποιεί την επικοινωνία, τόσο για τον πωλητή, όσο και για τους δυνητικούς αγοραστές. Υπάρχει σαφήνεια και αποτελεσματικότητα σε όλες τις αλληλεπιδράσεις, εξαλείφοντας τη σύγχυση και εκμηδενίζοντας τις πιθανές παρεξηγήσεις.

Τα πάντα συμφωνούνται γραπτώς και εξασφαλίζονται ρήτρες για μη τήρηση των όρων της συμφωνίας. Επιπλέον, οι διαπραγματεύσεις είναι πιο αποτελεσματικές όταν διεξάγονται μέσω ενός μόνο εκπροσώπου που διαθέτει βαθιά γνώση των διαδικασιών, των μοναδικών χαρακτηριστικών του κάθε ακινήτου και των στόχων του πωλητή.

Επειδή όμως όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από την περιγραφή ιδανικών καταστάσεων, σε μια ιδανική αγορά εντός μιας τέλειας Ελληνικής κοινωνίας, ας περάσουμε στα ακλόνητα επιχειρήματα και στα αποδεικτικά στοιχεία που θα πείσουν ακόμα και τον πιο δύσπιστο ιδιοκτήτη / πωλητή ακινήτου για την αξία της εντολής με αποκλειστική ανάθεση σε μεσίτη.

Κατάρριψη του επιχειρήματος των πολλαπλών επιλογών και της μεγαλύτερης απήχησης

Ένα από τα πιο συχνά και ταυτόχρονα πιο αστεία επιχειρήματα που προβάλλει ένας πωλητής ακινήτου για να αρνηθεί την αποκλειστική ανάθεση σε έναν και μόνο μεσίτη, είναι ο «φόβος» του ότι θα χάσει τους πιθανούς αγοραστές που θα μπορούσαν να του φέρουν οι πολλοί μεσίτες.

Δηλαδή πιστεύει πως : πολλοί μεσίτες = πολλοί αγοραστές.

Μέγα λάθος. Ενώ φαινομενικά έχει μια «λογική» αυτός ο συλλογισμός, στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Και δεν ισχύει αφού ΟΛΟΙ, μα ΟΛΟΙ οι μεσίτες «της σειράς» στην Ελλάδα, χρησιμοποιούν μόνο τα εξής δύο (2) μέσα προβολής : Τη Χρυσή Ευκαιρία και τον Σπιτόγατο. ΤΕΛΟΣ

Αυτό που κάνετε, λοιπόν, είναι να αναθέτετε σε πολλούς μεσίτες «της σειράς», να βάζουν πολλαπλές αγγελίες για το ΙΔΙΟ ακίνητο στο ΙΔΙΟ μέσο. Πραγματικά πιστεύετε ότι έτσι αυξάνετε τις πιθανότητές σας ή μήπως τις μειώνετε; Τι ακριβώς θα δει ο πιθανός αγοραστής που θα ψάξει για κάποιο ακίνητο με παρόμοια χαρακτηριστικά με το δικό σας; 

Θα δει το δικό σας σε πολλαπλές καταχωρίσεις τόσες φορές, όσες ακριβώς οι απλές αναθέσεις που έχετε μοιράσει (αν όντως έχετε υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις). Πιστέψτε μας, αυτό δεν είναι καλό για εσάς και το ακίνητό σας. Οι πολλαπλές αναθέσεις σε πολλούς μεσίτες θα είχαν νόημα μόνο αν ο κάθε ένας από αυτούς χρησιμοποιούσε διαφορετικό μέσο προβολής και όχι το ΙΔΙΟ. Και προς επιβεβαίωση των λεγομένων μας, δεν έχετε παρά να τους ρωτήσετε επακριβώς ποια μέσα προβολής θα χρησιμοποιήσουν. Αριθμητικά και ονομαστικά. Οφείλουν να σας τα πουν.

Κατάρριψη του επιχειρήματος της τέλειας προβολής και σε μεγάλη ποσότητα λόγω ανταγωνισμού

Ένας άλλος μύθος στο μυαλό των «αρνητών» της αποκλειστικής ανάθεσης είναι αυτός της τέλειας προβολής ταυτόχρονα από πολλούς μεσίτες, καθώς θα υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους.

Σας έχουμε νέα! Έχετε πέσει πολύ έξω!

Κανένας ανταγωνισμός δεν υπάρχει και επίσης, ποτέ η ποσότητα δεν συμβάδιζε με την ποιότητα. Αλλά ας το αναλύσουμε λίγο περισσότερο. Όλοι αυτοί οι μεσίτες «της σειράς» που θα συναντήσετε δεν πρόκειται ποτέ να επενδύσουν στη σωστή προβολή του ακινήτου σας. 

Γιατί; Γιατί απλούστατα, και από τη στιγμή που γνωρίζουν ότι το ακίνητο σας το προβάλλουν και άλλοι (ίσως κι εσείς οι ίδιοι σαν ιδιώτες), γνωρίζουν πως οι πιθανότητές τους να πουλήσουν είναι τόσο μειωμένες, όσα και τα γραφεία (επί τοις %) που έχετε μοιράσει τις πολλαπλές αναθέσεις. Δηλαδή αν έχετε δώσει 10 απλές αναθέσεις, τότε η πιθανότητα του καθενός είναι 10%. Απλά μαθηματικά είναι και ισχύουν στο 100% εφόσον μιλάμε και για τα ΙΔΙΑ μέσα προβολής. 

Για σκεφτείτε τώρα : Υπάρχει περίπτωση κάποιος να επενδύσει στο 100% ενώ οι πιθανότητές του είναι μόνο 10%; Αν εσείς θα το κάνατε, θέλουμε να σας γνωρίσουμε.

Κατάρριψη του επιχειρήματος της επίτευξης της επιθυμητής τιμής πώλησης λόγω ανταγωνισμού

Έχουμε συναντήσει στην καριέρα μας πωλητές ακινήτων που πιστεύουν πως αφού έχουν αναθέσει το ακίνητό τους σε πολλούς μεσίτες, αυτοί θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους για το ποιος θα το πουλήσει ακριβότερα.

Σας έχουμε νέα! Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!

Ρίξτε μια ματιά στις πολλαπλές καταχωρίσεις στα δύο (2) γνωστά portals ακινήτων. Δείτε και την εικόνα που επισυνάπτουμε. Οι πολλαπλές αναθέσεις είναι όπως οι πάγκοι στις λαϊκές αγορές. Ξεκινούν όλοι με μια ίδια αρχική τιμή και καθώς περνά η ώρα ρίχνουν τις τιμές για να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνιστή τους. Δεν τις ανεβάζουν.

Και στο τέλος της ημέρας δίνουν τα προϊόντα τους σχεδόν τσάμπα για να τα ξεφορτωθούν και μην τα κουβαλάνε μαζί τους. Είναι έτσι ή δεν είναι;

Το ίδιο περίπου θα συμβεί και με το ακίνητό σας. Η «Χρυσή Ευκαιρία» και ο «Σπιτόγατος» είναι οι λαϊκές αγορές, οι πολλαπλές αναθέσεις που μοιράζετε αφειδώς είναι οι πάγκοι, και το ακίνητό σας είναι το προϊόν που με την πάροδο του χρόνου χάνει την αξία του και κανείς δεν το αγοράζει, αφού στο τέλος μένουν μόνο τα «σάπια». Το καλό προϊόν φεύγει γρήγορα. Και δεν το διαθέτει κανένας “πάγκος”. Δείτε μόνοι σας!

Εσείς που θέλετε να τοποθετηθεί το ακίνητό σας; Στους πάγκους μιας λαϊκής αγοράς ή στη βιτρίνα ενός exclusive καταστήματος;

Κατάρριψη του «επιχειρήματος» των πολλών προσφορών

Αν και ήδη έχετε πάρει μια ιδέα του τι ακριβώς συμβαίνει με τις πολλαπλές αναθέσεις, θα αναφερθούμε τώρα και στον «μύθο» των πολλών προσφορών. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα ιδιοκτήτες / πωλητές που πιστεύουν πως πολλοί υποψήφιοι αγοραστές = πολλές προσφορές. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε το εξής :

Η ποσότητα των υποψήφιων αγοραστών είναι πάντα σχετική και έχει να κάνει με τη γενική ζήτηση που έχει το ακίνητό σας στη συγκεκριμένη περιοχή, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τη συγκεκριμένη ζητούμενη τιμή.

Ο επαγγελματίας μεσίτης που εργάζεται μόνο με αποκλειστική ανάθεση θα έχει κάνει την έρευνά του και θα είναι σε θέση να προσδιορίσει την «εμπορευσιμότητα» του ακινήτου σας και να σας μιλήσει με αριθμούς, όχι με αοριστίες ή και ψέματα.

Δείτε τώρα τους αριθμούς που θα παραθέσουμε εμείς και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Το 90% αυτών που θα «δουν» το ακίνητό σας δεν ενδιαφέρονται πραγματικά και προφανώς δεν θα υποβάλλουν καμία προσφορά. Απλά «χαζεύουν» τις αγγελίες.

Απομένει μόνο ένα 10% που έχει κάποιο σοβαρό ενδιαφέρον. Εδώ τώρα μπαίνει στο παιχνίδι και η αποκλειστική ανάθεση. Από αυτό το 10% το 90% όταν θα δει τις πολλαπλές καταχωρίσεις του ίδιου ακινήτου και με διαφορετικές τιμές, θα το διαγράψει αμέσως από τη λίστα του καθώς η πρώτη σκέψη που θα περάσει από το μυαλό του είναι πως το ακίνητο αυτό κάποιο «κουσούρι» θα έχει για να το προβάλλουν τόσοι πολλοί μεσίτες, με διαφορετικές τιμές ο καθένας και να μην έχει πουληθεί ακόμα για τόσο καιρό (μήνες ή και χρόνια).

Αν τώρα το 10% του 10% θελήσει τελικά να υποβάλλει κάποια προσφορά, βλέποντας την άστοχη και κακή υπερ-προβολή και τις διαφορετικές τιμές από τους τυχαίους μεσίτες «της σειράς», θα υποβάλλει μια προσφορά ακόμα χαμηλότερη από τη χαμηλότερη τιμή που έχει βάλει κάποιος μεσίτης, χωρίς πιθανότατα να το γνωρίζετε κι εσείς.

Πάμε τώρα να δούμε τι συμβαίνει με την αποκλειστική ανάθεση ακινήτου. Τα θυμάστε τα παραπάνω νούμερα; Ωραία. Ξεκινάμε, λοιπόν, με το 10% που έχει σοβαρό ενδιαφέρον για ένα ακίνητο σαν το δικό σας. Κρατηθείτε γιατί οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα.

Το 90% του 10% θα υποβάλει προσφορά και η προσφορά αυτή θα είναι είτε η ίδια η τιμή της αρχικής καταχώρισης, είτε πολύ κοντά και αρκετές φορές μπορεί να είναι και μεγαλύτερη, όταν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών και όχι μεταξύ των μεσιτών (αυτό μη σας απασχολεί τώρα, είναι δική μας δουλειά να δημιουργήσουμε αυτό το κλίμα του ανταγωνισμού μεταξύ των αγοραστών).

Τι συμβαίνει, λοιπόν, εδώ; Η μοναδικότητα, η αποκλειστικότητα και η τέλεια προβολή του ακινήτου σας δημιουργούν την επιθυμία στον υποψήφιο αγοραστή να το αποκτήσει. Τις περισσότερες φορές είναι καθαρά θέμα πωλησιακό και ψυχολογίας.

Και μόνο που η καταχώρηση μας αναγράφει «ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ…», δημιουργείται αυτόματα η αίσθηση της ευκαιρίας που δεν πρέπει να χαθεί, διότι απλούστατα το «προϊόν» αυτό δεν μπορεί να βρεθεί ΠΟΥΘΕΝΑ αλλού, σε κανένα άλλο κατάστημα και εφόσον το απόθεμα είναι ΜΟΝΟ ΕΝΑ, μπορεί να πουληθεί ανά πάσα στιγμή και φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να αντικατασταθεί με κάτι άλλο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που υποψήφιοι αγοραστές μας τηλεφωνούν 1-2 μέρες αργότερα για να μας πουν ότι θέλουν να υποβάλλουν προσφορά και να αγοράσουν το ακίνητο και διαμαρτύρονται έντονα γιατί δεν τους ειδοποιήσαμε πριν το «κλείσουμε» σε άλλον υποψήφιο, ώστε να υποβάλλουν μεγαλύτερη. Αυτό πιθανότατα θα συμβεί και σε εσάς αν επιλέξετε να συνεργαστείτε με έναν μόνο μεσίτη με αποκλειστική εντολή ανάθεσης και φυσικά με την σωστή τρέχουσα εμπορική τιμή.

Κατάρριψη του επιχειρήματος της «εξυπνάδας» και του «ξερόλα»

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής μας δραστηριότητας έχουμε συναντήσει όλους τους τύπους ιδιοκτητών / πωλητών. Εξέχουσα θέση ανάμεσά τους κατέχουν οι «ξερόλες» και οι «έξυπνοι». Είναι ακριβώς αυτοί που δεν έχουν πρόσβαση στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς, παρά μόνο στις πληροφορίες της κας Ευτέρπης απέναντι και του κου Παντελή που συχνάζει στο καφενείο της γειτονιάς.

Έτσι, έχουν εκτιμήσει μόνοι τους την αξία του ακινήτου τους και δεν δέχονται κουβέντα επ’ αυτού, κι επίσης δεν δίνουν αποκλειστική ανάθεση με καμία δύναμη γιατί έτσι τους είπε ο κουμπάρος τους ο δικηγόρος και δεν θέλουν «δεσμεύσεις».

«Θα το δώσω σε πολλούς και ο καλύτερος ας το πουλήσει». Σωστά; ΛΑΘΟΣ!

Λάθος συλλογισμός εξ’ αρχής. Είναι τόσο «έξυπνοι» που δεν μπορούν να καταλάβουν πως ο πραγματικά καλύτερος δεν πρόκειται να ασχοληθεί καθόλου μαζί τους. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ο επαγγελματίας μεσίτης δεν υποτιμά ούτε τον εαυτό του, ούτε το επάγγελμά του (από το οποίο ζει), για να πάρει μια πολλαπλή ανάθεση (και με τους όρους του πωλητή), για να παίζει με τις πιθανότητες και να “συγκρίνεται” με τους μεσίτες «της σειράς».

Λυπούμαστε που το αναφέρουμε αλλά μόνο οι μεσίτες «της σειράς» λειτουργούν με τη λογική των πολλαπλών αναθέσεων και απλών εντολών. Η δουλειά του επαγγελματία μεσίτη δεν είναι να ανεβάζει απλά μια αγγελία στη «Χρυσή Ευκαιρία» ή στον «Σπιτόγατο». Αυτή είναι άλλου είδους δουλειά, δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας μεσίτης για να την κάνεις.

Η Ελληνική «εξυπνάδα», όμως, δεν έχει όρια. Ενώ σε όλον τον πολιτισμένο δυτικό κόσμο δεν υπάρχει η πολλαπλή παρά μόνο η αποκλειστική ανάθεση ακινήτου, στην Ελλάδα κάποιοι ανακάλυψαν τον τροχό. Είναι σίγουρα πιο έξυπνοι από Γερμανούς, Βρεττανούς, Γάλλους, Αμερικανούς, Καναδούς, Αυστραλούς, κλπ. Όλοι αυτοί δεν ξέρουν το συμφέρον τους. Είναι όλοι τους χαζοί, θέλουν να χάσουν χρήματα, χρόνο και φυσικά δεν θέλουν δεσμεύσεις!

Οι πολλαπλές αναθέσεις, όπως και οι διάφοροι μη νόμιμοι «Σύμβουλοι Ακινήτων», είναι αποκλειστικά Ελληνικό φαινόμενο και δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στον κόσμο. Και είναι επιχείρημα αυτό; Ναι είναι. Αν το απευθύνεις σε έναν άνθρωπο μέσης προς υψηλής νοημοσύνης. Αν το απευθύνεις αλλού προφανώς δεν έχει καμία αξία.

Καθώς φτάνουμε στο τέλος αυτού του άρθρου να αναφέρουμε και το εξής σημαντικό, πριν περάσουμε στα συμπεράσματα και τον επίλογο.

Η μόνη δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσει ο σημερινός πωλητής ακινήτου στην Ελλάδα είναι να καταφέρει να ξεχωρίσει και τελικώς να επιλέξει με ποιον μεσίτη θα συνεργαστεί με αποκλειστική ανάθεση. Δείτε πως θα επιλέξετε τον καλύτερο μεσίτη.

Αποκλειστική ανάθεση ακινήτου ή πολλαπλές αναθέσεις (video)

Για να παρακολουθήσετε το video εδώ ενδέχεται να χρειαστεί να αποδεχθείτε τα cookies.

Η τεράστια σημασία της εντολής με αποκλειστική ανάθεση στις επιτυχείς πωλήσεις ακινήτων

Στην άκρως ανταγωνιστική Ελληνική αγορά ακινήτων που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαγγελματισμού αλλά και εξελισσόμενες προτιμήσεις και απαιτήσεις αγοραστών, η αποκλειστική ανάθεση αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα που δίνει τη δυνατότητα στους πωλητές να ξεχωρίσουν από τον «φθηνό» ανταγωνισμό και να πετύχουν μια γρήγορη και συμφέρουσα πώληση.

Μια εντολή με αποκλειστική ανάθεση ακινήτου ευθυγραμμίζει τα συμφέροντα του πωλητή, του μεσίτη, αλλά και του αγοραστή, διευκολύνοντας τη συνεργατική και προσανατολισμένη στα αποτελέσματα προσέγγιση για την πώληση του ακινήτου. Δείτε στην παρακάτω λίστα επιγραμματικά τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα των δύο τύπων αναθέσεων και αποφασίστε τι θέλετε να λάβετε.

Λίστα μειονεκτημάτων πολλαπλών αναθέσεων

Άστοχη υπερ-προβολή Χείριστο / μηδενικό marketing Κλασικά δύο (2) Ελληνικά portals Απαξίωση – Μειωμένη τιμή πώλησης Αυξημένος χρόνος πώλησης Κανένας έλεγχος / αξιολόγηση υποψηφίων Προβλήματα συνεννόησης / επικοινωνίας με πολλούς Μηδενικός επαγγελματισμός Μηδενική επένδυση στο ακίνητό σας Μηδενική υποστήριξη στη διαδικασία Μηδενική ικανοποίηση και value for money Άγχος από την αρχή μέχρι το τέλος.

Λίστα πλεονεκτημάτων αποκλειστικής ανάθεσης

Στοχευμένη προώθηση Εξατομικευμένη στρατηγική marketing 30+ portals παγκοσμίως Αυξημένη τιμή πώλησης Μειωμένος χρόνος πώλησης Μόνο αξιολογημένοι υποψήφιοι Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας (έλεγχος ακινήτου) Επικοινωνία / συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων Full Time Επαγγελματίας 100% Επένδυση στην τέλεια προβολή Υποστήριξη 24/7 σε όλη τη διαδικασία 100% ικανοποίηση. Υπηρεσίες που αξίζουν κάθε € Χωρίς άγχος, διασφάλιση συμφωνίας με ρήτρες και εγγύηση.

Bonus Tip. Δωρεάν συμβουλή για την αποκλειστική ανάθεση ακινήτου σε μεσίτη

Δεχθείτε τη δωρεάν συμβουλή μας αν δεν αποδέχεστε τα μειονεκτήματα των πολλαπλών αναθέσεων και δεν αναγνωρίζετε τα πλεονεκτήματα της αποκλειστικής ανάθεσης

Απλά μην αναθέσετε σε κανέναν την πώληση του ακινήτου σας.

Αν δεν έχετε άνεση με την τεχνολογία, ζητήστε από κάποιον να σας βοηθήσει να βγάλετε μερικές φωτογραφίες και να τις ανεβάσετε σε κάποιο από τα δύο (2) γνωστότερα Ελληνικά portals. Δεν θέλουμε να σας απογοητεύσουμε, αλλά οι μόνες κλήσεις που θα λάβετε θα είναι από μεσίτες «της σειράς» που θα σας υπόσχονται αποτελέσματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να πετύχουν. Αν έχετε χρόνο και χρήμα για χάσιμο, δοκιμάστε! Αν όχι, ζητήστε να σας καλέσουμε ή συμπληρώστε τη φόρμα και πουλήστε μαζί μας αποκλειστικά σε 90 μέρες.

Συμπέρασμα για την αποκλειστική ανάθεση ακινήτου

Για τους ιδιοκτήτες / πωλητές ακινήτων που επιδιώκουν να περιηγηθούν αποτελεσματικά στην πολυπλοκότητα της Ελληνικής αγοράς, η εντολή αποκλειστικής ανάθεσης σε έναν και μόνο αξιόπιστο μεσίτη είναι η μόνη σωστή απόφαση. Αυτή η επιλογή θα σας προσφέρει αποκλειστική / διακεκριμένη εκπροσώπηση, στρατηγικά τοποθετημένες εκστρατείες μάρκετινγκ και πρόσβαση σε εκτεταμένα δίκτυα και πόρους του μεσίτη – όλα με στόχο τη μεγιστοποίηση της έκθεσης του ακινήτου σας και την επίτευξη μιας επιτυχημένης συναλλαγής.

Στην ουσία, η αποκλειστική ανάθεση ακινήτου δίνει στους πωλητές τη δυνατότητα να περιηγηθούν στη διαδικασία πώλησης με αυτοπεποίθηση και χωρίς καμία πίεση ή άγχος, γνωρίζοντας ότι έχουν έναν αφοσιωμένο συνεργάτη δίπλα τους που εργάζεται επιμελώς για το βέλτιστο αποτέλεσμα σε μια ανταγωνιστική αλλά και άναρχη Ελληνική αγορά, που πάσχει από έλλειψη πληροφόρησης και διαφάνειας.

Συχνές Ερωτήσεις για την Αποκλειστική Ανάθεση

Αν και οι διαφορές έχουν αναλυθεί εκτενώς στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να επαναλάβουμε και να υπερτονίσουμε το εξής: Αν οι ιδιοκτήτες / πωλητές ακινήτων είχαν την ελάχιστη πληροφόρηση και γνώση της τοπικής αγοράς και γνώριζαν ότι η πλειοψηφία των δήθεν “μεσιτών / συμβούλων ακινήτων” που συναντούν δεν είναι νόμιμοι μεσίτες, “ούτε κατά διάνοια” θα συνεργάζονταν μαζί τους.

Λυπούμαστε αλλά όχι. Εφόσον δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να συνεργαστείτε μαζί μας για ένα συγκεκριμένο και μικρό χρονικό διάστημα (ελάχιστο 90 ημέρες), δεν μπορούμε να σας εκπροσωπήσουμε.

Όχι ακριβώς έτσι, αλλά στο περίπου. Αν υπάρχουν κάποιοι γνωστοί σας που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το ακίνητό σας θα πρέπει να μας γνωστοποιήσετε τα πλήρη στοιχεία τους ώστε να εξαιρεθούν από τους όρους της αποκλειστικότητας. Αυτά τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα δεν μπορεί να είναι πάνω από δύο (2) και θα αναγράφονται στην μεταξύ μας σύμβαση μεσιτείας για να εξαιρεθούν.

Φυσικά, δεν είναι κάτι κρυφό. Η εταιρία μας είναι μέλος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών Αττικής και χρησιμοποιεί (με κάποιες τροποποιήσεις) το ίδιο σε νόημα κείμενο σύμβασης. Δείτε εδώ το υπόδειγμα.

Share it:

Compare listings

Compare
Call me back Service

Δωρεάν Οδηγός για Μεσίτες

Λάβετε δωρεάν τον πλήρη οδηγό για το μεσιτικό επάγγελμα και μάθετε για τα εξαιρετικά προγράμματα συνεργασίας που προσφέρουμε και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να γίνετε ένας κορυφαίος μεσίτης ακινήτων μαζί μας.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ - EL ΟΔΗΓΟΣ

Θέλω να λάβω τον οδηγό

Αποδέχομαι τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου.

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ REAL ESTATE AGENT