Η πώληση του ακινήτου σας είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση!

Έξοδα Αγοράς Ακινήτου - Κόστος Αγοράς Σπιτιού

Υπολογίστε online πόσο θα σας κοστίσει η αγορά σπιτιού

Ένα από τα πιο συχνά “λάθη” που κάνουν οι αγοραστές ακινήτων είναι να μην υπολογίζουν σωστά το συνολικό κόστος που θα απαιτηθεί τελικά για την απόκτησή του. Έτσι, εξαντλούν τον διαθέσιμο προϋπολογισμό τους μόνο στην αγορά από τον ιδιοκτήτη και όταν ξεκινά η διαδικασία και αρχίζουν να τρέχουν τα έξοδα μεταβίβασης, διαμαρτύρονται και προσπαθούν να “κόψουν” κάτι απ’ όπου μπορούν, είτε είναι ο δικηγόρος, είτε ο μεσίτης, είτε ο μηχανικός, ή ακόμα και ο/η συμβολαιογράφος.

Έξοδα αγοράς ακινήτου

Ο μεσίτης σας, αν έχετε επιλέξει να συνεργαστείτε με κάποιον, θα σας καθοδηγήσει και θα σας βοηθήσει σε όλη τη διαδικασία και θα σας αναλύσει όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να κάνετε μια συμφέρουσα αγορά που θα καλύπτει τις ανάγκες σας και φυσικά θα είναι εντός του συνολικού προϋπολογισμού σας, ώστε να μην πιεστείτε οικονομικά. Αν όμως δεν θέλετε να συνεργαστείτε με κάποιον μεσίτη, μπορείτε απλά να εισάγετε την αξία αγοράς στον παρακάτω υπολογιστή για τα έξοδα αγοράς ακινήτου και να δείτε άμεσα όλα τα κόστη που σας βαρύνουν. Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να μάθετε ποια θα είναι η απόδοση ακινήτου από ενοίκια, σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να επενδύσετε σε ακίνητη περιουσία.

Έξοδα Αγοράς Ακινήτου - On Line Υπολογιστής

Δαπάνη Ποσοστό Κόστος (€)
Φόρος Μεταβίβασης* 3,00% 0,00
Δημοτικός Φόρος 0,09% 0,00
Μεσιτική Αμοιβή* 2,48% 0,00
Παράσταση Δικηγόρου* 1,00% 0,00
Τεχνικός Έλεγχος* 0,30% 0,00
Συμβολαιογραφικά* 1,20% 0,00
Κτηματολόγιο 0,74% 0,00
Έξοδα Αγοράς Ακινήτου 0,00

Τα αποτελέσματα που σας δίνει ο υπολογιστής για τα έξοδα αγοράς ακινήτου είναι με βάση τα ποσοστά που αναγράφονται στις αντίστοιχες στήλες. Όπου υπάρχει αστερίσκος (*) τα ποσοστά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την αξία του ακινήτου ή να καθορίζονται κατόπιν ειδικής συμφωνίας.

(*) Αν το ακίνητο προορίζεται για πρώτη κατοικία δεν ισχύει ο φόρος μεταβίβασης 3%, εφόσον πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις (δείτε παρακάτω στις Συχνές Ερωτήσεις).

(*) Η μεσιτική αμοιβή (εάν μεσολάβησε μεσίτης) καθορίζεται ελεύθερα, εδώ έχει υπολογιστεί με ποσοστό 2% + Φ.Π.Α. 24%, αλλά μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη.

(*) Η αμοιβή για παράσταση δικηγόρου στα συμβόλαια καθορίζεται ελεύθερα, έχει τεθεί ενδεικτικά το μέγιστο ποσοστό που ίσχυε πριν την απελευθέρωση, ενώ η παράσταση δεν είναι υποχρεωτική.

(*) Η αμοιβή μηχανικού για έναν τυπικό τεχνικό έλεγχο καθορίζεται ελεύθερα, έχει τεθεί ενδεικτικό ποσοστό, ενώ ο τεχνικός έλεγχος ακινήτου δεν είναι υποχρεωτικός.

(*) Η αμοιβή συμβολαιογράφου έχει τεθεί στο 1,20%, ενώ για αντίγραφα, πρόσθετες πράξεις και φύλλα, κλπ, μπορεί να υπάρξουν πρόσθετες χρεώσεις.

(*) Για το Κτηματολόγιο ή Υποθηκοφυλακείο έχει συμπεριληφθεί και ο Φ.Π.Α. Δείτε τον υπολογισμό τελών στη σελίδα του Κτηματολογίου.

Δωρεάν Οδηγός για Αγοραστές

Λάβετε τον οδηγό μας για αγοραστές και μάθετε πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε το ακίνητο των ονείρων σας.

Πουλήστε μαζί μας - EL ΟΔΗΓΟΣ

Θέλω να λάβω τον οδηγό

Αποδέχομαι τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου.

Συχνές Ερωτήσεις

Γενικά ισχύουν τα παρακάτω, αλλά καθώς το νομοθετικό πλαίσιο μεταβάλλεται, συμβουλευτείτε τον μεσίτη σας ή τον φοροτεχνικό σας. Στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. μπορείτε να δείτε περισσότερα.

Απαλλαγή φόρου για αγορά πρώτης κατοικίας

 ΓενικάΓια ΑΜΕΑ
Αφορολόγητο ποσό για άγαμο< 200.000 €< 250.000 €
Αφορολόγητο ποσό για έγγαμο< 250.000 €< 275.000 €
Οι στεγαστικές ανάγκες πληρούνται< 70 m2< 90 m2

Έχετε πάντα την επιλογή να μη συνεργαστείτε με μεσίτη, συνεπώς δεν θα χρειαστεί να τον πληρώσετε. Μπορείτε να αναζητήσετε μόνοι σας τους ιδιώτες που πωλούν μόνοι τους στην ελεύθερη αγορά. Περισσότερα μπορείτε να δείτε και στις Συχνές Ερωτήσεις για Αγοραστές Ακινήτων και στο αφιερωμένο άρθρο μας για τη Μεσιτική Αμοιβή και ποιος την πληρώνει.

Πρέπει να προσλάβετε ένα δικηγόρο αρχικά για να διενεργήσει έναν έλεγχο τίτλων. Η παράσταση του δικηγόρου στα συμβόλαια δεν είναι υποχρεωτική, αλλά συνιστάται ιδιαίτερα σε μερικές περιπτώσεις ακινήτων, που μπορεί π.χ. να βαρύνονται με δουλείες, απαλλοτριώσεις, ή αποζημιώσεις, σε εξ’ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες, σε θέσεις στάθμευσης, κλπ, ώστε να σας εξηγήσει ακριβώς τι ισχύει και τι αγοράζετε.

Δεν είναι υποχρεωτικό αλλά συνιστάται ιδιαίτερα για όλους τους τύπους ακινήτων, ακόμα και για οικόπεδα ή αγροτεμάχια. Παρόλο που με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας οι πιθανότητες να αγοράσετε κάτι “παράνομο” εκμηδενίζονται, ένας τεχνικός έλεγχος θα πρέπει να διενεργηθεί ώστε αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση του ακινήτου με όλα τα πιθανά ελαττώματά του.

Ψάχνετε Σύμβουλο Αγοραστών στην Αθήνα;

Δεν χρειάζεται να ψάξετε άλλο, καθώς είστε στο σωστό μέρος. Αναλαμβάνουμε αγοραστές σε όλη την Αττική και μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε το κατάλληλο για εσάς ακίνητο και θα είμαστε δίπλα σας σε όλη τη διαδρομή.

Compare listings

Compare
Call me back Service

Δωρεάν Οδηγός για Μεσίτες

Λάβετε δωρεάν τον πλήρη οδηγό για το μεσιτικό επάγγελμα και μάθετε για τα εξαιρετικά προγράμματα συνεργασίας που προσφέρουμε και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να γίνετε ένας κορυφαίος μεσίτης ακινήτων μαζί μας.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ - EL ΟΔΗΓΟΣ

Θέλω να λάβω τον οδηγό

Αποδέχομαι τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου.

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ REAL ESTATE AGENT