Μεσιτικό γραφείο Κυψέλη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ

Η περιοχή της Κυψέλης υπάγεται στον δήμο Αθηναίων και αριθμεί με βάση την τελευταία απογραφή του 2021 περίπου 65.000 κατοίκους. Βρίσκεται βόρεια του Πεδίου του Άρεως και ανατολικά της Οδού Πατησίων και συνορεύει με τον δήμο Γαλατσίου. Θεωρείται μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του δήμου Αθηναίων και χωρίζεται στις συνοικίες Άνω Κυψέλη, Κυψέλη και Νέα Κυψέλη. Η Άνω Κυψέλη συνορεύει με το Γαλάτσι, και η Νέα Κυψέλη με το Αττικό Άλσος και το Πολύγωνο.

Η ονομασία της περιοχής έχει τις ρίζες της στον μεσαίωνα, όπου εμφανιζόταν ως «Διψέλι» ή «Γυψέλι» ως τα μέσα του 19ου αιώνα. Με την πάροδο του χρόνου όμως, επικράτησε η ονομασία «Κυψέλη» από το «Γυψέλη», όνομα το οποίο πιθανώς να προερχόταν από το πλήθος των γυπών που εμφανίζονταν στα γειτονικά Τουρκοβούνια.

Η Κυψέλη μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, αποτελούσε εξοχική περιοχή με αγροκτήματα και αγροικίες. Μετά το 1930 ξεκίνησε η αστική ανάπτυξη και οι πολυκατοικίες και οι μονοκατοικίες που κατασκευάστηκαν είχαν επιρροές από διεθνή κινήματα της εποχής, όπως ο μοντερνισμός, η σχολή Μπαουχάους και η Art Deco.

Μεσιτικό γραφείο Κυψέλη

Ιστορία

Μέχρι το 1970 η Κυψέλη αποτελούσε περιζήτητη γειτονιά και προσέλκυε κατοίκους από την μεσοαστική και μεγαλοαστική τάξη. Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, λόγω της έλλειψης πρασίνου και ελεύθερων χώρων, της πυκνής δόμησης, αλλά και της βεβαρημένης ατμόσφαιρας και κυκλοφορίας, μεγάλος αριθμός κατοίκων μετακινήθηκε, κυρίως, στα βόρεια προάστια. Από το 1980 και μετά, πολλοί οικονομικοί μετανάστες άρχισαν να νοικιάζουν φτηνά τα μικρά διαμερίσματα των πολυκατοικιών, με αποτέλεσμα οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής να αρχίσουν σιγά – σιγά να φεύγουν και αυτοί προς άλλες πιο αναβαθμισμένες και άνετες περιοχές. Έτσι η περιοχή άρχισε να απευθύνεται στα χαμηλότερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα.

Πλατεία Κυψέλης
Οδός Κυψέλης στην Κυψέλη

Συγκοινωνίες

Συγκοινωνιακά η Κυψέλη εξυπηρετείται από πολλά δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, καθώς και από τη γραμμή 1 του μετρό στη στάση Βικτώρια, η οποία απέχει 6 λεπτά με λεωφορείο από την κεντρική πλατεία της Κυψέλης. Μελλοντικά η περιοχή θα εξυπηρετείται και από τη νέα γραμμή 4 του μετρό σε τρεις νέους σταθμούς: «Κυψέλη», που θα βρίσκεται στην πλατεία Κυψέλης, «Ελικώνος», στα σύνορα Άνω Κυψέλης με Γαλάτσι, και «Δικαστήρια» στην οδό Ευελπίδων.

 

Ενδιαφέροντα στην Κυψέλη

Χαρακτηριστικά σημεία της περιοχής είναι η Πλατεία Κυψέλης, ή αλλιώς Πλατεία Κανάρη, η οποία αποτελεί και το κέντρο της, καθώς και ο ξακουστός πεζόδρομος της Φωκίωνος Νέγρη. Το όνομα της οδού προέρχεται από τον πρώτο πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, Φωκίωνα Νέγρη, ο οποίος γεννήθηκε στην Πόλη το 1846 και πέθανε στην Αθήνα το 1928.

Στην Κυψέλη θα βρείτε μια εμπορική αγορά που θα καλύψει όλες τις βασικές σας ανάγκες, θέατρα και κινηματογράφους και σχολεία όλων των βαθμίδων. Ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν και μια ανάσα πρασίνου μπορεί να βρει κάποιος στο κοντινό άλσος Πολυγώνου, ή στο Πεδίο Άρεως.

Μεσιτικό γραφείο Κυψέλη

Αξίες ακινήτων στην Κυψέλη

Όπως θα ήταν αναμενόμενο, στην περιοχή της Κυψέλης η προσφορά ακινήτων είναι αρκετά μεγαλύτερη από τη ζήτηση (Q1/2023). Αυτό έχει σαν συνέπεια την πτώση των τιμών των ακινήτων και προς ενοικίαση και προς πώληση. Η πλειοψηφία του αποθέματος ακινήτων που βρίσκεται στην αγορά είναι με παλαιότητα άνω των 40 ετών και αυτό συμπιέζει ακόμα περισσότερο προς τα κάτω τις τιμές. Ενδεικτικά ένα ισόγειο ή ημιυπόγειο διαμέρισμα μπορεί να πουληθεί και κάτω από 700 €/m2, ενώ για ενοικίαση μπορείτε να βρείτε και με 4 €/m2. Εξαίρεση αποτελεί η Φωκίωνος Νέγρη, καθώς αρκετοί ξένοι επενδυτές από Κίνα, Λίβανο, Ισραήλ, κλπ, έχουν κάνει και πάλι την εμφάνισή τους, ανεβάζοντας το ενδιαφέρον για την περιοχή και συνεπώς τις αξίες. Οι αντικειμενικές αξίες της Κυψέλης σύμφωνα με την αναπροσαρμογή τους το 2022, ήταν στα 1.650 €/m2 για νεόδμητα, όμως για παλαιότητα άνω των 25 ετών θα υπολογίσετε περίπου 1.000 €/m2.

Φωκίωνος Νέγρη

Ψάχνετε μεσιτικό γραφείο στην Κυψέλη;

Το μεσιτικό γραφείο μας εξυπηρετεί την περιοχή της Κυψέλης με εξειδικευμένους συνεργάτες, άριστους γνώστες της τοπικής αγοράς και αν θέλετε να πουλήσετε ακίνητο στην Κυψέλη, επικοινωνήστε μαζί μας.

Compare listings

Compare
Call me back Service

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ REAL ESTATE AGENT