Selling your property is exclusively our business!

10 Χρήσιμες συμβουλές για “αρχάριους” πωλητές ακινήτων

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΩΛΗΤΕΣ

Η πώληση ενός σπιτιού ή οποιουδήποτε ακινήτου είναι πολύ διαφορετική από την αγορά του. Η αγορά ενός σπιτιού σίγουρα είναι και μια συναισθηματική απόφαση, όμως η πώληση συνήθως επικεντρώνεται σε αυτό που εμείς οι Σύμβουλοι πωλητών θέλουμε να αποκαλούμε “Μεγιστοποίηση Δυνατοτήτων Κέρδους”. Οι συμβουλές που θα βρείτε εδώ ισχύουν για τους ιδιοκτήτες που μπαίνουν για πρώτη φορά στη διαδικασία πώλησης ενός ακινήτου, αλλά εννοείται ότι ισχύουν γενικώς και πρέπει να εφαρμόζονται και από τους «έμπειρους».

Εκτιμήστε την αξία του ακινήτου σας με ακρίβεια

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργήσετε μια κακή και λανθασμένη αρχική εντύπωση τιμολογώντας ψηλά το σπίτι σας και στη συνέχεια να μειώνετε προοδευτικά την τιμή του. Ούτε φυσικά θέλετε να το υποεκτιμήσετε εξ αρχής.

Μόνο ένας αξιόπιστος Επαγγελματίας Σύμβουλος Ακινήτων μπορεί να σας βοηθήσει εδώ. Μην επιλέξετε την κουνιάδα της ξαδέρφης σας, επειδή είναι «γνωστή» και πιθανότατα ασχολείται περιστασιακά με τα ακίνητα χωρίς να διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Κτηματομεσίτη. Οι πιθανότητες να πετύχετε μια συμφέρουσα, γρήγορη και απροβλημάτιστη συμφωνία μαζί της, είναι πραγματικά μηδαμινές. Θα τα πάτε πολύ καλύτερα αν επιλέξετε έναν έμπειρο Επαγγελματία Κτηματομεσίτη που πουλάει σημαντικό αριθμό ακινήτων κάθε έτος και  κατά προτίμηση στην περιοχή σας.

Ο Σύμβουλός σας θα αναλύσει συγκρίσιμες πωλήσεις και ακίνητα και θα προετοιμάσει μια εκτίμηση της αξίας για εσάς, βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία και διεθνώς αναγνωρισμένες εκτιμητικές μεθόδους. Δεν μπορείτε να λάβετε υπόψη τις τιμές που μπορείτε να δείτε στα διάφορα portals ακινήτων, καθώς οι αποκλίσεις από τις τελικές τιμές πώλησης τις περισσότερες φορές είναι τεράστιες. Ο Σύμβουλός σας θα πρέπει να έχει την εμπειρία και την εκπαίδευση για να σας παρέχει μια ακριβή εκτίμηση της αξίας του ακινήτου σας, αλλά και να σας πει σε πόσο χρόνο θα μπορέσετε τελικά να πουλήσετε.

Αν θέλετε μια Δωρεάν Εκτίμηση της αξίας του Ακινήτου σας, μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα που θα βρείτε εδώ.

Το Home Staging – Σκηνοθεσία – καθιστά το σπίτι σας πολύ πιο ελκυστικό

Ζητήστε από τον Σύμβουλό σας οδηγίες σχετικά με την προετοιμασία του σπιτιού σας για την πώληση. Τα περισσότερα σπίτια δείχνουν πολύ καλύτερα με περίπου τα μισά έπιπλα να έχουν αφαιρεθεί, εφόσον διαμένετε μέσα σε αυτό. Εάν ένας υποψήφιος αγοραστής περάσει την είσοδο και αναρωτηθεί αν μένει κανείς στο σπίτι, έχετε κάνει σωστή δουλειά. Διατηρήστε μόνο τα απολύτως απαραίτητα, εξάλλου θεωρητικά πρέπει να είστε έτοιμοι να αποχωρήσετε άμεσα, και δώστε έτσι την εντύπωση της αμεσότητας στον αγοραστή. Ένα πολύ «φορτωμένο» και ακατάστατο σπίτι, γεμάτο με προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες παντού στους τοίχους, απομακρύνει τον υποψήφιο και τον πιέζει ψυχολογικά, καθώς όπως είπαμε στην αρχή, η αγορά ενός σπιτιού είναι κυρίως μια συναισθηματική απόφαση.

Μην ξεχνάτε ότι ένα χρωματικό «φρεσκάρισμα» σε ουδέτερους τόνους του λευκού, είναι η πιο αποτελεσματική, φθηνή και αποδοτική βελτίωση που μπορείτε να κάνετε για την άριστη εικόνα του σπιτιού σας. Μην αφήσετε τα χτυπήματα στα κουφώματα ή τις γρατζουνιές στους τοίχους να κάνουν το σπίτι σας να φαίνεται κακοσυντηρημένο

Επιλέξτε την καλύτερη εποχή για πώληση

Αυτή η χρονική περίοδος θα διαφέρει, ανάλογα με την περιοχή σας, την εποχή του χρόνου, ακόμα και τον καιρό, αλλά και πολλούς άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της τρέχουσας κατάστασης της αγοράς ακινήτων. Βασικά έχετε μια μόνο ευκαιρία να παρουσιάσετε το σπίτι σας την καλύτερη χρονική στιγμή και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρώτη του μέρα στην αγορά και σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει μόνος ένας Επαγγελματίας Σύμβουλος Ακινήτων, γνώστης της τοπικής αγοράς και των συνθηκών.

Ρωτήστε και ενημερωθείτε για την μεσιτική προμήθεια

Εάν η μεσιτική προμήθεια που θα σας αναφέρει ο Επαγγελματίας Σύμβουλος Ακινήτων της περιοχής σας φαίνεται λογική, δείτε απλά τη μεγάλη εικόνα και τα πολλαπλά οφέλη για εσάς και συνεργαστείτε αποκλειστικά με αυτό το άτομο. Μπορείτε να ελέγξετε το ιστορικό του και τις επιτυχίες του στις πωλήσεις στην περιοχή σας. Μην περιμένετε σε καμία περίπτωση από έναν Επαγγελματία Κτηματομεσίτη να κάνει έκπτωση. Η εντολή ανάθεσης είναι μόνο η αρχή και θα συνεργάζεστε μαζί του συνεχώς και μέχρι το συμβόλαιο.

Το σπίτι σας δεν θα πουληθεί από μόνο του. Παρά τα όσα μπορεί να διαβάζετε ή να ακούσετε από την κουνιάδα της ξαδέρφης σας, ή την τάση των διαφόρων portals ακινήτων να παρουσιάζουν τη διαδικασία να φαίνεται τόσο εύκολη όσο το κλικ ενός ποντικιού, στην πραγματικότητα δεν είναι. Δεν ξέρετε τι δεν ξέρετε. Για να κερδίσετε περισσότερα χρήματα από την πώληση του ακινήτου σας και στο συντομότερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να βασιστείτε σε έναν Επαγγελματία της αγοράς.

Μην προσπαθήσετε να αναθέσετε ταυτόχρονα σε πολλούς «μεσίτες» την πώληση του ακινήτου σας και μην επιλέξετε αυτόν που θα ζητήσει την μικρότερη προμήθεια, διότι έτσι το μόνο που θα πετύχετε θα είναι να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να καταλήξετε με ένα «καμένο» και απούλητο περιουσιακό στοιχείο. Δεν σας αξίζει αυτό.

Να είστε ευέλικτοι με τα ραντεβού υποδείξεων

Εάν οι υποδείξεις του σπιτιού σας σας καταπιέζουν υπερβολικά, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να φύγετε το πρώτο Σαββατοκύριακο που θα βγει στην αγορά. Μπορεί να αισθάνεστε λίγο ενοχλημένοι με το να επιτρέπετε σε αγνώστους να βλέπουν το σπίτι σας και να ελέγχουν τα υδραυλικά, όμως αν διαμένετε μέσα σε αυτό, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ο Επαγγελματίας Σύμβουλος σας, είναι ο άνθρωπός σας και υποστηρίζει τα συμφέροντά σας και θα πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη ότι θα προσέχει το σπίτι σας σαν να ήταν δικό του.

Ο καλύτερος τρόπος για να πουλήσετε το σπίτι σας είναι να αφήσετε τον υποψήφιο αγοραστή, συνοδευόμενο από τον Σύμβουλό σας, να περιηγηθεί με ηρεμία και ησυχία, χωρίς το άγχος και τη συναισθηματική πίεση που δημιουργεί η παρουσία σας. Αφήστε τον Επαγγελματία που επιλέξατε να σας εκπροσωπήσει, να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα, χωρίς παρεμβολές, διακοπές και υποδείξεις. Μπορείτε να πάτε για ψώνια ή έναν σύντομο καφέ την ώρα που θα εμφανιστούν οι υποψήφιοι. Θυμηθείτε την κλασική αστυνομική ατάκα : «Οτιδήποτε πείτε μπορεί και θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σας».

Διοργανώστε ένα Open House

Εάν το σπίτι σας είναι κατάλληλο για Open House, τότε θα πρέπει να το προγραμματίσετε και να αφήσετε τον Επαγγελματία Σύμβουλο Ακινήτων που σας εκπροσωπεί, να το διοργανώσει. Δεν είναι κάθε σπίτι κατάλληλο για Open House. Εάν όμως βρίσκεται σε μια περιοχή κοντά σε μεγάλη κίνηση, τότε οι πινακίδες που θα τοποθετήσει ο Σύμβουλός σας, θα προσελκύσουν σίγουρα πολλούς υποψήφιους.

Ρωτήστε τον Σύμβουλό σας εάν θα διαφημίσει το Open House και με άλλα μέσα, π.χ. στο διαδίκτυο. Πολλοί αγοραστές στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία επιθυμία να αγοράσουν τη δεδομένη χρονική στιγμή, μέχρι όμως να εντοπίσουν το κατάλληλο γι’ αυτούς σπίτι και στη συνέχεια να το «ερωτευτούν». Το Open House θα αυξήσει κατά πολύ τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο και θα εκθέσει το σπίτι σας σε ακόμα περισσότερους ενδιαφερόμενους με τον καλύτερο τρόπο.

Φωτογράφηση και Marketing

Είναι αυτονόητο πως αν έχετε επιλέξει έναν κορυφαίο Επαγγελματία Σύμβουλο Ακινήτων, πιθανότατα θα σας παρέχει ήδη υπηρεσίες επαγγελματικής φωτογράφησης. Δεν αρκεί απλώς να βγάζετε από τη σωστή γωνία τη φωτογραφία. Οι καλύτερες φωτογραφίες είναι πλούσιες σε χρώμα και βάθος και δελεάζουν. Ζητήστε το πλάνο marketing που έχει σχεδιάσει ο Σύμβουλός σας για το σπίτι σας.

Ρωτήστε ακόμα αν μπορεί να ετοιμάσει και μια εικονική περιήγηση ή αν έχει τη δυνατότητα να τραβήξει video και από ψηλά με drone. Αν διαθέτει όλα τα παραπάνω, είναι προφανώς κάποιος που επενδύει αρκετά χρήματα στη δουλειά του και θα πρέπει να τον εμπιστευτείτε.

Ελέγξτε το ακίνητό σας στο Διαδίκτυο και τα portals ακινήτων

Ελέγξτε την καταχώριση του σπιτιού σας σε διάφορους ιστότοπους ακινήτων για να βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες που μεταφέρονται είναι ακριβείς. Οι Επαγγελματίες Σύμβουλοι Ακινήτων κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν την ακρίβεια των στοιχείων, αλλά επειδή είναι το σπίτι σας, γνωρίζετε τις λεπτομέρειες καλύτερα από οποιονδήποτε. Εάν εντοπίσετε ένα χαρακτηριστικό που λείπει ή είναι ανακριβές, επικοινωνήστε αμέσως με τον Σύμβουλό σας και ζητήστε να συμπεριληφθεί ή να διορθωθεί.

Απαντήστε σύντομα σε μια προσφορά αγοράς

Προσπαθήστε να απαντήσετε άμεσα σε μια προσφορά αγοράς. Όλες οι προσφορές αγοράς που λαμβάνουμε έχουν και μια ημερομηνία λήξης. Η καθυστερημένη απάντησή σας ή η αδιαφορία σας να απαντήσετε, σίγουρα θα αποθαρρύνει τους περισσότερους υποψήφιους, οι οποίοι δεν θα σας περιμένουν για εβδομάδες να μέχρι να αποφασίσετε, ενώ παράλληλα μπορεί να είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν άμεσα σε αντιπροσφορά, σε περίπτωση άμεσης απάντησής σας. Να ξέρετε, πως ο συνήθης μέγιστος χρόνος για να «σκεφτείτε» μια προσφορά δεν θα πρέπει να ξεπερνά την μια εβδομάδα.

Προετοιμαστείτε από νωρίς για την μετακόμιση

Όταν αποφασίζετε να πουλήσετε το σπίτι στο οποίο μένετε (εσείς ή και κάποιος μισθωτής), θα πρέπει να έχετε ήδη σκεφτεί το χρόνο στον οποίο θα είστε έτοιμοι να φύγετε από αυτό. Η διαδικασία της μετακόμισης δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, κι αν τύχει και σε λάθος εποχή, π.χ. Μάιο – Ιούνιο, μπορεί να εξελιχθεί σε μια αγχωτική και χρονοβόρα διαδικασία. Θα πρέπει να ξεκινήσετε να μαζεύετε κάποια πράγματα πριν ακόμα το σπίτι σας βγει στην αγορά, κάτι που θα σας απαλλάξει από το άγχος και παράλληλα θα δώσει και μια καλύτερη εικόνα στο σπίτι σας, όπως είπαμε και σε προηγούμενη παράγραφο. Κανένας δεν θέλει να δει ένα σπίτι γεμάτο πράγματα που θα του δώσει την εντύπωση ότι χρειάζονται μήνες για να μαζευτεί και να αδειάσει. Ο αγοραστής με την καλύτερη προσφορά μπορεί να βρεθεί αύριο και δεν θέλετε να τον χάσετε επειδή απλά δεν είστε έτοιμοι να το παραδόσετε.

Μυστική Συμβουλή - Bonus Secret Tip

Πώς μπορώ να βρω τον καλύτερο Επαγγελματία Κτηματομεσίτη;

Ρίξτε μια ματιά στην περιοχή σας σε πανό ή banners σε ακίνητα προς πώληση. Μετά ελέγξτε αν βρίσκονται αρκετό καιρό εκεί ώστε να θεωρούνται πλέον «ιστορικά ορόσημα».

Μάλλον θα πρέπει να αποφύγετε να συνεργαστείτε με τα γραφεία ή τους agents που αναφέρονται σε αυτές τις πινακίδες, εάν υπάρχουν εκεί για πολλούς μήνες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το είδος του ακινήτου και την κατάσταση της αγοράς.

Επικεντρωθείτε στην περιοχή σας και μόνο. Ένα γραφείο ή ένας agent που βλέπετε συχνά σε διαφημιστικές πινακίδες στο δρόμο και καταχωρήσεις στον τοπικό τύπο, μάλλον είναι καλός γνώστης της τοπικής αγοράς και την έχει κατακτήσει, πράγμα που σημαίνει ότι θα διαθέτει και μια μεγάλη λίστα υποψήφιων αγοραστών, σε αντίθεση με κάποιους που δεν εμφανίζονται πουθενά στην περιοχή.

Οι Επαγγελματίες Σύμβουλοι Ακινήτων της YOUR HOME SOLD by CANOPUS BROKERS™, είναι πάντα στη διαθέσή σας για μια δωρεάν εκτίμηση της αξίας του ακινήτου σας και έτοιμοι να μετατρέψουν τη διαδιακασία πώλησης σε μια ευχάριστη εμπειρία!

Share it:

Compare listings

Compare
Call me back Service

Δωρεάν Οδηγός για Μεσίτες

Λάβετε δωρεάν τον πλήρη οδηγό για το μεσιτικό επάγγελμα και μάθετε για τα εξαιρετικά προγράμματα συνεργασίας που προσφέρουμε και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να γίνετε ένας κορυφαίος μεσίτης ακινήτων μαζί μας.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ - EL ΟΔΗΓΟΣ

Θέλω να λάβω τον οδηγό

I confirm that I have read and agree to the Terms of Use and the Privacy Policy.

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ REAL ESTATE AGENT